x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Antonio

de Paula Anastasia Tudor    |    30 Sep 2006   •   00:00

IN MEMORIA LUI VLADUT
L-am intalnit asta-vara pe plaja lacului ce cu mandrie poarta numele de lac protejat. O mogaldeata de 3 anisori ce se opintea cu o galetusa plina-ochi pe care o ducea cu stoicism la castelele de nisip ridicate de alti copii pe plaja. Aveau nevoie de "mana de lucru" si, cum a auzit, s-a oferit voluntar: "Eu aduc apa, eu, eu!".
IN MEMORIA LUI VLADUT
L-am intalnit asta-vara pe plaja lacului ce cu mandrie poarta numele de lac protejat. O mogaldeata de 3 anisori ce se opintea cu o galetusa plina-ochi pe care o ducea cu stoicism la castelele de nisip ridicate de alti copii pe plaja. Aveau nevoie de "mana de lucru" si, cum a auzit, s-a oferit voluntar: "Eu aduc apa, eu, eu!". Mititel, cu parul negru si carliontat, cu ochi rotunzi si sclipitori, nu-si vedea capul de treaba. "Ma cheama Antonio si am 3 ani. Sunt din Alba-Iulia." Vorbea corect, putin peltic si cu dulceata…

Dar curand dupa ce l-am cunoscut, dulceata s-a transformat in amaraciune. "E abandonat, doamna", mi-a spus cu tristete femeia care-i tine loc de mama. "Maica-sa l-a facut cand avea 13 ani, dar familia a fortat-o sa-l abandoneze. S-a nascut prematur si a facut meningo-encefalita, despre care nu se stie cum a fost tratata. Pana acum cateva luni copilul n-a spus nici un cuvant. Innebunisem pana atunci spunand apa, papa, apa, papa… Apoi, dintr-o data, dupa ce a fost operat de polipi, cand s-a trezit din anestezie a vorbit! Apoi a adormit din nou, insa cand s-a trezit, a inceput sa turuie ca un casetofon. Spunea parca toate cuvintele pe care le auzise pana atunci. Nu erau propozitii, le insira fara noima. De atunci a inceput sa vorbeasca", ne-a povestit asistentul maternal care il are in grija de la 1 anisor. "Antonio trebaluieste intr-una, de parca n-ar mai avea timp. Este jocul lui preferat. "Am fost la mama lui sa-i spun ce copil are si ce pierde, dar n-o lasa parintii sa-l ia! El poate fi acum adoptat, insa toti cei care au venit sa-l vada, desi l-au placut foarte mult, cand au auzit ce boala a avut, au renuntat la el. Medicii spun ca nu se stie ce sechele poate avea… poate fi genial sau se poate transforma intr-o leguma, poate muri oricand", a incheiat cu un oftat mama surogat care anul acesta a fost pentru prima oara pe litoral.

In timp ce ea ne povestea, cateva cucoane adunau toate vietatile patrupede de pe plaja. Le mangaiau si le hraneau cu duiosie. In timp ce patrupedele maidaneze torceau sub dezmierdarile iubitoare ale "mamelor" ad-hoc, Antonio se bucura ca poate fi de ajutor copiilor de pe plaja.

×
Subiecte în articol: pagina de suflete