x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Anual, in lume, 4,6 milioane de oameni mor din cauza diabetului

Anual, in lume, 4,6 milioane de oameni mor din cauza diabetului

de Magda Marincovici    |    17 Feb 2012   •   11:46
Anual, in lume, 4,6 milioane de oameni mor din cauza diabetului

Federatia Internationala a Diabetului (FID) avertizeaza ca aproximativ 4,6 milioane de persoane mor anual, in intreaga lume din cauza diabetului. In prezent, in lume sunt 366 milioane de diabetici si, potrivit estimarilor, acest numar ar putea atinge 552 milioane in 2030. Exista diabetul tip I predominant la copii, adolescenti si tineri adulti. Este o boala autoimuna, in sensul ca organismul bolnavului lupta contra lui, ajungand sa-si distruga complet celule pancreatice care au misiunea de a produce insulina. Pacientul nu mai produce insulina suficienta, ceea ce explica de ce acest in tip de diabet este necesara administrarea zilnica de insulina. Cauzele diabetului tip I nu sunt complet clarificate. Specialistii amintesc, in acest sens, de alimentatia dezechilibrata, de modificarile de mediu etc. Diabetul tip II este cel mai frecvent, aproape 90% din totalul diabeticilor avand aceasta forma de boala. Diabetul tip II se caracterizeaza printr-o deficienta in utilizarea insulinei. Bolnavul dezvolta boala asimptomatic, in mod lent, in 7 – 10 ani. In majoritatea cazurilor, complicatiile (retinopatie, nefropatie, neuropatie, boli cardiovascualre, leziuni ale piciorului) provocate de boala fac posibil diagnosticul de diabet tip II.

Mai exista si diabetul gestational, depistat la unele gravide, sub forma intolerantei la glucoza. Acest diabet dispare dupa ce femeie a nascut. Totusi, exista riscul recidivei acestei forme de diabet la 30% pana la 84% dintre femei, potrivit unor studii. Acest aspect impune informarea femeilor insarcinate asupra necesitatii unei bune monitorizari dupa nastere.

In privinta cauzelor diabetului tip II, specialistii sunt categorici. Ei spun ca sedentarismul, alimentatia dezechilibrata, obezitatea, antecedentele familiale sunt principalele cauze ale acestei veritabile epidemii de diabet tip II. FID confirma: 80% dintre pacientii cu diabet tip II sunt obezi.

In tara noastra “sunt circa 319 cazuri diagnosticate la suta de mii de locuitori. In ultima perioada, s-a constatat o crestere a incidentei diabetului de tip II', atrage atentia ministrul Ladislau Ritli. Medicii diabetologi sustin ca numarul real al romanilor bolnavi de diabet zaharat este sensibil mai mare decat cel al pacientilor diagnosticati, care sunt peste 600.000. "Se estimeaza ca numarul celor care sufera de diabet, dar nu au fost diagnosticati, se ridica la aproape un milion", sustine presedintele Asociatiei Romane a Educatorilor in Diabet, prof. dr. Maria Mota.

×