x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Apă plată sau acidulată? Mihaela Bilic ne explică la ce să fim atenți: "Hidratează la fel, balonează diferit"

Apă plată sau acidulată? Mihaela Bilic ne explică la ce să fim atenți: "Hidratează la fel, balonează diferit"

de Redacția Jurnalul    |    15 Iul 2023   •   15:20
Apă plată sau acidulată? Mihaela Bilic ne explică la ce să fim atenți: "Hidratează la fel, balonează diferit"
Sursa foto: Unsplash

Mai ales vara, când temeperaturile sunt ridicate, avem nevoie de hidratare. Și ne întrebăm adesea cât trebuie să bem zilnic și ce să alegem? Apă plată sau acidulată ?

Medicul nutriționist Mihaela Bilic demontează astfel unele idei despre cantitatea de apă optimă pentru organism, beneficiile dar și efectele adverse ale apei cu și fără dioxid de carbon.  

"Apă plată sau cu bule?

Hidratează la fel, balonează diferit

Apa este vitală pentru organism, un element miraculos fără de care viața nu ar exista. Pe lângă faptul că toate alimentele (cu excepția uleiului) conțin în proporții variabile apă, e sănătos să o bem și ca atare, mai ales când afară este soare.

Câtă apă trebuie să consumăm zilnic? Asta depinde de gradul de activitate fizică, de temperatura exterioară și de caracteristicile fizice ale fiecărui individ. Pierdem apă zilnic prin transpirație și urină, apă ce trebuie înlocuită astfel încât starea de hidratare a organismului să rămână constantă. Cu cat bem mai multă apă cu atât urinăm mai des, echilibrul hidric este menținut de hormoni și este prea puțin influențat de consumul voluntar de apă. Deci nu, nu este obligatoriu să consumăm 2 litri de apă pe zi!

Apa hidratează și remineralizează, indiferent de marcă sau conținutul de gaz/bule. Care e diferența dintre apa plată și cea carbogazoasă? În primul rând conținutul de dioxid de carbon, apoi cel de bicarbonat/pH și, nu în ultimul rând, de mineralele (calciu, magneziu, sodiu).

Dacă măsurăm cantitatea totală de minerale din apă, vorbim despre reziduul uscat, care este de 316 mg/l în apa plată, respectiv 1530 mg/l în apa cu bule. Sunt aceste diferențe importante pentru sănătate? Dacă aveți probleme renale/predispoziție la calculi, alegeți apa plată, cu reziduu uscat minim; dacă aveți tensiune crescută, tot apa plată este opțiunea- e săracă în sare. În lipsa oricărei patologii, alegeți apa care vă place…important e să beți apă.

Contrar miturilor/zvonurilor, apa carbogazoasă nu îngrașă! Ba mai mult, are proprietăți antiacide, stimulează tranzitul intestinal și golirea gastrică, combate greața și indigestia, constipația și arsurile de stomac. Conținutul crescut de minerale o face ideală pentru consum în caz de transpirație excesivă/sport intens, îi dă un gust intens, iar prezența bulelor creează o efervescență plăcută la degustare. Doar atunci când este băută în exces provoacă balonare", explică Mihaela Bilic, pe Facebook. 

×