x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Aparate ce scanează corpul pe toate feţele. Elastograful permite măsurarea elasticităţii ţesuturilor

Aparate ce scanează corpul pe toate feţele. Elastograful permite măsurarea elasticităţii ţesuturilor

de Magda Marincovici    |    14 Aug 2013   •   21:39
Aparate ce scanează corpul pe toate feţele. Elastograful permite măsurarea elasticităţii ţesuturilor
Sursa foto: Thinkstock

Imagini mai precise, mai rapide şi cât mai puţin iradiante pentru organism... Sunt principalele criterii pe care le are în vedere imagistica medicală, prezentată “pe toate feţele” la Congresul european de radiologie de la Viena (martie, 2013). La acest eveniment medical au fost prezentate noi tehnici de imagistică, printre care elastografia pentru explorarea sânului. Variantă a ecografiei, această nouă tehnică permite măsurarea elasticităţii ţesuturilor mamare. O realizare obţinută prin folosirea a două tipuri de unde prin care se reuşeşte măsurarea şi afişarea punct cu punct a elasticităţii ţesuturilor. Numit Aixplorer, acest aparat este destinat în special explorării sânului.

Acest tip de ecograf poate fi folosit pentru verificarea micşorării tumorii sub chimioterapie şi pregătirea pentru intervenţia chirurgicală. Trebuie ştiut că elasticitatea ţesuturilor oferă informaţii asupra modificărilor de volum sau de structură a leziunilor. Un studiu prezentat la acest eveniment arată că elastografia îmbunătăţeşte, totodată, clasificarea leziunilor mamare, ceea ar putea diminua numărul biopsiilor.

Acest tip de aparate sunt deja disponibile în Europa, în special în unele spitale din Paris şi Lyon. De asemenea, la Congresul european de radiologie a mai fost prezentat sistemul EOS, care, pe un ecran, redă imagini impresionante prin acurateţe. Medicul vede nu doar scheletul în ansamblu, dar şi în detaliu. Sistemul EOS ­ conceput de Georghes Charpak (Premiul Nobel pentru Fizică în 1992) – “radiografiază” pacientul simultan faţă şi profil. Sistemul EOS este adaptabil şi pentru investigaţii pediatrice de tipul tulburărilor de creştere, cum ar fi scolioza. Se ştie că supravegherea copiilor cu această afecţiune necesită investigaţii repetate care, de fiecare dată, îi expun razelor X. Or, sistemul EOS presupune o expunere mult mai redusă la acest tip de raze. 

Gabriel P. Krestin, preşedintele Societăţii Europene de Radiologie, consideră că, într-un viitor relativ scurt, principiile medicinei personalizate vor domina domeniul sănătăţii.  “Medicina personalizată va permite o clasificare a pacienţilor în grupe diferite de risc de boală şi o individualizare a deciziilor asupra tratamentului şi a prevenţiei diferitelor afecţiuni”, prcizează Gabriel P. Krestin.

În legătură cu importanţa radiologiei şi imagisticii medicale în oncologie, prof. dr Dragoş Negru, şef de clinică la Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf. Spiridon” din Iaşi, spune că “radiologia are un rol esenţial astăzi, măcar prin prisma faptului că poate să confirme sau să infirme ceea ce o anumită simptomatologie ne dă de gândit asupra unui anumit tip de boală. Şi atunci, explorările radiologice, din ce în ce mai complexe, sunt capabile să pună un diagnostic precoce, un diagnostic de formaţiuni expansive cu dimensiuni extrem de mici. Astăzi am ajuns la performanţa de a fi capabili să punem diagnostic de cancer pentru formaţiuni care au 2, 3 sau 5 milimetri şi atunci sigur că rolul radiologiei este unul extrem de important”.


×