x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Aparatul care descifrează în două ore genomul uman, vedeta Forumului Economic Mondial de la Davos

Aparatul care descifrează în două ore genomul uman, vedeta Forumului Economic Mondial de la Davos

de Magda Marincovici    |    29 Ian 2012   •   12:22
Aparatul care descifrează în două ore genomul uman, vedeta Forumului Economic Mondial de la Davos

Ion Proton este numele unui formidabil aparat care decripteaza genomul uman in doar cateva ore si care ar putea revolutiona tratamentele medicale. Ion Proton este vedeta Forumului Economic Mondial de la Davos.

Creatorul acestui promitator aparat este Jonathan Rothberg, in varsta de 48 de ani, directorul general al Ion Torrent Systems, proprietar al societatii Life Technologies. Totul a inceput la sectia de terapie intensiva, unde a fost internat fiul sau, Noah, imediat dupa ce a venit pe lume. "Cand s-a nascut fiul meu Noah, a fost dus imediat la terapie intensiva deoarece avea dificultati de respiratie. Am realizat atunci ca eram mai putin interesat de genomul uman ca un concept abstract decat de cel al propriului meu fiu. Imi trebuia o tehnologie adaptata. Si, pe cand se afla la terapie intensiva, mi-a venit ideea cipurilor cu semiconductori". Fiul lui, Noah, si-a revenit, mai mult el nu avea o boala genetica.

Esantioanele de ADN sunt introduse intr-un cip de 2,5 cm si apoi in Ion Proton, la fel ca o cartela SIM intr-un telefon mobil, iar doua ore mai tarziu codul genetic este descifrat in totalitate. Ion Proton este destinat descoperirii de noi gene in bolile de cancer, autism sau diabet si medicinei clinice pentru a fi siguri ca oferim tratamentul bun unei persoane si pentru a ajuta la diagnosticarea bolilor la nou-nascuti", a anuntat Jonathan Rothberg.

Cu ajutorul acestui aparat, este decodat, in timp record, ADN-ul pacientului, in felul acesta bolnavul castiga timp pretios pentru stabilirea bolii si a terapiei adecvate, evitandu-se erorile de diagnostic si de tratament. Acelasi aparat va ajuta politia la stabilirea vinovatilor pe baza profilului ADN. De asemenea, vor putea fi identificate mult mai precis si mai rapid victimele cazute in zonele aflate in razboi. Rothberg spune ca rezultatele obtinue vor permite trecerea de la munca laborioasa de laborator de secvetare a genomului uman la era semiconductorilor. De altfel, el compara aceasta revolutie cu cea care a permis trecerea de la marile computere care ocupau o camera intreaga la PC-uri. Intr-o zi, Ion Proton, care are acum marimea unui copiator, ar putea fi redus ti transportat la fel ca un laptop.
"Este prima masina care permite secventarea genomului uman al unui om, in intregime, pentru mai putin de 1.000 de dolari si in doar doua ore", a explicat Rothberg pentru AFP.

×