x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Aspartamul şi naşterile premature

Aspartamul şi naşterile premature

de Magda Marincovici    |    17 Noi 2011   •   21:00

Un grup de pediatri si ginecologi din Franta a adresat o scrisoare ministrului Sanatatii francez, Xavier Bertrand, caruia ii solicita sa alerteze femeile insarcinate asupra riscului de a naste inainte de termn daca folosesc aspartam, edulcorant care se gaseste in special in bauturile light.

Alerta face obiectul unui articol aparut recent in Le Monde si se bazeaza pe un studiu danez, potrivit caruia rata nasterilor premature este conditionata de cantitatea de bauturi carbogazoase cu edulcorant.

Studiul, coordonat de Thorhallur Halldorsson, publicat in 2010 in American Journal of Clinical Nutrition, a fost efectuat pe un lot de 60.000 de daneze insarcinate.

Riscul de a aduce pe lume un copil inainte de termen creste in medie cu 38%. Riscul este intre 11% si 29% daca bauturile nu sunt carbogazoase.

Aspartamul este indulcitorul cel mai folosit, care se gaseste in peste 6.000 de produse, de la guma de mestecat la bauturi light. Din cele 6.000 de produse indulcite cu aspartam, 500 sunt produse farmaceutice.

La copii si femei active sexual, absorbtia zilnica este estimata intre 2,5 si 5 mg/kg greutate corporala. EFSA (Autoritatea Europeana pentru Securitatea Alimentelor) a stabilit la 40 mg/kg doza zilnica admisa. In mai 2011, EFSA, prin Comisia Europeana, a solicitat reevaluarea completa a aspartamului (E 951) pana in 2012.

×