x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Atentie! Accident vascular cerebral la 15 ani

Atentie! Accident vascular cerebral la 15 ani

de Magda Marincovici    |    12 Sep 2011   •   11:24
Atentie! Accident vascular cerebral la 15 ani

Potrivit Centers for Disease Control and Prevention (CDC) Atlanta, incidenta accidentelor vasculare cerebrale (AVC) de origine ischemica a crescut cu 37%, intre 1995 si 2008, la categoria de varsta 15-44 de ani. Aceasta periculoasa tendinta inregistrata in ultimii 14 ani releva prevalenta factorilor de risc la adolescenti si tineri adulti: hipertensiunea arteriala, tabagismul, diabetul, excesul de colesterol. Annals of Neurology aparut la 1 septembrie arata ca din totalul pacientilor spitalizati cu diagnosticul AVC o treime dintre persoanele intre 15 si 34 de ani si peste jumatate dintre cele intre 35 si 44 de ani sufereau de hipertensiune arteriala. Totodata, peste o treime dintre persoanele intre 15 si 44 de ani erau fumatoare, iar cele intre 35 si 44 de ani sufereau de diabet tip 2. Recomandarile specialistilor de la CDC Atlanta sunt repetate insistent, dar parca nimeni nu le aude: mai multe fructe si legume in dieta zilnica, renuntarea la fumat, exercitii fizice zilnice, tinerea sub control a hipertensiunii ateriale, a excesului de colesterol...

Trebuie stiut ca un AVC are multiple cauze si diferite forme. Daca este provocat de obturarea ori de cheaguri in arterele cerebrale sau carotide, vorbim despre un AVC ischemic similar cu un infarct cerebral. Acesta se numeste accident ischemic tranzitoriu (AIT) si presupune disparitia simptomelor dup` 24 de ore, fara sechele. Si mai exista AVC hemoragic provocat de ruptura a vaselor, fiind prima cauza de handicap dobandit la maturitate.

In Romania, se inregistreaza aproximativ 300 de AVC noi la100.000 mii de locuitori, fata de o medie europeana de pana in 200 de AVC.

×