x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Atenţie doamnelor: Bronzatul la solar, mai periculos decât consumul de tutun!

Atenţie doamnelor: Bronzatul la solar, mai periculos decât consumul de tutun!

10 Oct 2014   •   19:09
Atenţie doamnelor: Bronzatul la solar, mai periculos decât consumul de tutun!

Un studiu recent dat publicităţii de Jama Dermatology şi citat de metronews.fr, îşi propune să tragă un serios semnal de alarmă: numărul cancerelor de piele va creşte în următorii ani din cauza sporirii numărului persoanelor care se bronzează artifial.

Bronzul artificial a devenit o modă, dar studiul dat publicităţii de Jama Dermatology reaminteşte pericolul acestuia pentru piele. Peste câţiva ani, aceste cabine unde se obţine bronzul artificial vor deveni mai nefaste decat tabagismul, în ceea ce priveşte numărul de cancere care le sunt atribuite, scrie metronews.fr.

Pentru a trage această concluzie, cercetătorii au analizat 88 de studii internaţionale date publicităţii între 1992 şi 2012 în 16 ţări diferite. În total, au recenzat 10.000 de noi cazuri de melanom şi alte 450.000 de alte tipuri de cancere ale pielii (carcinom, sarcom) care sunt direct imputabile anual folosirii solarului.

Studiul lor a permis şi evaluarea popularităţii acestor saloane de bronzare artificială: 20-30% din populaţia Europei, Statelor Unite şi Australiei s-a dus la solar măcar o data în viaţă.
În concluzie, autorii lansează un adevărat semnal de alarmă şi cer măsuri de prevenţie mai drastice. “Chiar dacă mortalitatea asociată cancerului pulmonar este superioară celei provocate de cancerul de piele, bronzul artificial este din ce în ce mai popular. Şi, în timp ce rata tabagismului este în scădere în ţările occidentale, este posibil ca numărul de cancere ale pielii induse de solar să ajungă să depăşească numărul de cancere pulmonare în următorii ani”, susţin cercetătorii.

După tutun şi alcool, expunerea la soare este cunoscută drept unul dintre factorii de risc major pentru cancere, în special cel de piele. “Este posibil ca expunerea suplimentară la ultravioletele artificiale să amplifice consecinţele nefaste binecunoscute ale expunerii excesive la ultravioletele solare”, se arată şi într-un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

În Franţa, autorităţile deja iau măsuri. În mai 2012, ministrul Sănătăţii a anunţat publicarea unui decret vizând înăsprirea reglementărilor privind saloanele de bronzare artificială. El prevede obligarea acestor centre la afişarea unor atenţionări pentru clienţi pe aparatura folosită pentru bronzare, care să conţină precizări legate de riscurile sanitare. Unele centre s-ar putea să fie constrânse să ofere gratuit ochelari de protecţie. Totodată, vânzarea online de aparate de bronzare artificială pentru publicul larg ar putea fi considerabil restricţionată. (I.D)

×