La Sibiu si la Iasi au fost inregistrate mai multe cazuri de meningita la copii. O fetita din Sibiu a decedat cu diagnosticul de meningita pneumococica. La Iasi, 15 copii dintr-o gradinita au fost diagnosticati cu meningita.
Profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, spune ca preventia presupune in mod obligatoriu spalatul frecvent al mainilor, mai ales inainte de masa si dupa folosirea grupului sanitar, consumul de apa potabila numai de la surse sigure sau eventual fierberea apei, spalarea fructelor si legumelor, strangerea si evacuarea gunoiului menajer si prezentarea la medic la primele simptome: febra, cefalee, varsaturi si diaree. Meningita este o boala contagioasa care, netratata, poate fi fatala. Se manifesta prin dureri de cap, varsaturi si sensibilitate la lumina.
O persoana contaminata care nu se prezinta la medic in primele ore de la aparitia simptomelor risca afectiuni ale auzului, poate face hidrocefalie, care necesita interventii chirurgicale, dar si suprainfectii bacteriene', precizeaza profesorul Streinu-Cercel.
Meningita este cauzata de virusuri sau bacterii ca Neisseria meningitidis (meningococ) si Streptococcus pneumoniae (pneumococul). Aceasta infectie mai poate fi cauzata si de alte microorganisme. In cazuri rare, fungii, parazitii, tuberculoza si organismele ce provoaca sifilis si boala Lyme pot provoca meningita.