x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Atenţie la tuse şi febră!

Atenţie la tuse şi febră!

de Magda Marincovici    |    26 Oct 2010   •   00:00
Atenţie la tuse şi febră!
Sursa foto: /Thinkstock

Febră. Dureri musculare (mialgie). Dureri de cap (cefalee). Frisoane. Tuse seacă. Scurgeri din nas (rinoreee, mai frecventă la copii decât la adulţi). Acestea sunt simptomele prin care, de obicei, îşi face intrarea gripa în viaţa noastră.



În unele cazuri, acestor simptome li se mai pot adăuga: stări de ameţeală, vomă şi diaree, de asemenea, mai mult la copii. Medicii atrag atenţia că nu toate persoanele care prezintă aceste simptome au în mod obligatoriu gripă şi că, în realitate, pot avea o viroză, după cum nu este obli­gatoriu să prezentăm toate aceste simptome pentru a fi declaraţi „gripaţi".

Sunt studii care au colectat argumente puternice, conform cărora persoanele de peste 60 de ani care au febră asociată cu tuse prezintă un risc de cinci ori mai mare de a face gripă.

Între 40% şi 85% din persoanele infectate cu virusul gripal fac boala. La ceilalţi bolnavi, gripa vine şi trece fără simptome care să producă disconfort. Aceste dife­renţe de reacţie în faţa virusului gripal sunt condiţionate de vârsta persoanei şi de starea generală de imunitate a acesteia. Dacă o persoană a fost deja infectată de o suşă asemănătoare virusului gripal, este posibil ca simptomele să fie mai blânde, chiar nesesizabile. Deşi specialiştii încă nu s-au pus de acord în privinţa eficienţei vaccinului contra gripei, totuşi inclusiv ei recunosc că acesta face parte dintre metodele de prevenire a bolii. Vaccinul contra gripei din actualul sezon 2010-2011 conţine virusul gripei pandemice care a circulat în 2009.

Ca în fiecare an, vaccinul contra gripei sezoniere conţine trei virusuri gripale, recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru emisfera nordică:
- virusul gripei pandemice A H1N1 2009;
- virusul gripei H3N2 Perth 2009;
- virusul gripei B Brisbane/6/2008.

La ora actuală, virusul gripei este foarte discret în emisfera nordică. Se presupune că virusul gripei pandemice 2009 va fi predominant în acest sezon. În multe ţări din UE, campania de vaccinare contra gripei sezoniere 2010-2011 este pe punctul de a începe. La Institutul Cantacuzino, sunt aproape finalizate cele peste un milion de doze de vaccin.

Campania de vaccinare ar putea debuta în primele zile ale lui noiembrie. Specialiştii susţin că persoanele care s-au vaccinat contra gripei pandemice la începutul anului 2010 sunt în continua­re protejate de această tulpină. Dar şi ele trebuie să facă vaccinul contra gripei sezoniere, pentru a dobândi imunitate şi contra celorlalte două tulpini izolate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Potrivit unui studiu recent, persoanele care s-au vaccinat contra gripei înainte de 15 noiembrie sunt mai bine protejate de riscul unui infarct, comparativ cu persoanele cărora li s-a administrat vacci­nul după jumătatea lunii noiembrie.

×
Subiecte în articol: recomandări