In revista Archives of Disease in Childhood a aparut recent un studiu efectuat in Olanda, care trage un dramatic semnal de alarma: adolescentii obezi prezinta deja tulburari majore cardiovasculare. Cercetatorii olandezi au monitorizat un grup de 500 de copii si adolescenti suferinzi de obezitate cu ajutorul unor chestionare completate de medicii pediatri. Din analiza raspunsurilor a reiesit ca doua treimi dintre copii, unii dintre ei sub 12 ani, prezinta cel putin un factor de risc cardiovascular. Astfel, 56% dintre copii sufera hipertensiune arteriala, 14% au nivelul depasit al zaharului in sange si 54% au nivelul depasit al colesterolului. "Valorile inregistrate, multe dintre ele depasite, ar putea provoca acestor copii diabet de tip 2 sau boli cardiovasculare la adolescenta, explica autorii studiului. Ei sunt de parere ca pediatrii au misiunea de a-i consulta periodic pe acesti copii, pentru a tine sub control factorii de risc, pentru depistarea precoce a acestor boli severe.
Profesorul Patrick Tounian, pediatru si nutritionist la Spitalul Armand-Trousseau din Paris, citat intr-un recent articol in Le Figaro editie online, isi exprima ingrijorarea asupra faptului ca "nu se stie daca aceste anomalii sunt ireversibile. Este posibil totusi ca riscul sa dispara in conditiile in care copilul obez sa devina un adult cu o greutatea normala."
Studiile demonstreaza ca, in Europa, cei mai multi copii suferinzi de obezitate sunt in Grecia – 20% dintre copiii intre 10 si 12 ani –, iar in Norvegia, cei mai putini (4%). Obezitatea pediatrica este din ce in ce mai frecventa, inclusiv in tara noastra. Sunt si explicatii: in Grecia, copiii fac cel mai putin sport, in Ungaria stau cel mai mult timp in fata televizorului. Copiii din Belgia dorm cel mai mult, iar cei din Olanda consuma cele mai multe bauturi indulcite. Pericolul este dublu: obezitatea pediatrica este in crestere si se instaleaza la varste din ce in ce mai mici. Si mai exista unul: un numar mare dintre copiii obezi sunt condamnati la aceasta boala toata viata. Dr Myriam Dabbas-Tyan, pediatru la Spitalul Necker-Copii din Paris spune ca este esential ca, din primii ani de viata, copilului sa i se imprime un stil de viata corect. Obiectivul este sa se previna acumularea de kilograme suplimentare cu ajutorul unui stil de viata sanatos: alimentatie echilibrata nutritional, cu respectarea orelor pentru mesele principale si cu un aport caloric corespunzator varstei si efortului, efectuarea zilnica a unui set consistent de exercitii fizice.