x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Babes, parintele bacteriologiei

Babes, parintele bacteriologiei

20 Mar 2006   •   00:00

A vrut sa devina artist, dar a ajuns medic. A devenit celebru in marile centre universitare ale Europei, inainte de varsta de 30 de ani. A fost primul roman...

A primit trei premii din partea Academiei Franceze, pentru lucrari considerate de valoare si in zilele noastre. A inventat metode de diagnostic valabile si astazi in medicina mondiala. A descoperit peste 50 de microorganisme, iar multe dintre ele ii poarta numele. A scris primul tratat de bacteriologie din lume. A infiintat, in Romania, primul institut de cercetare stiintifica medicala din Peninsula Balcanica. Si acestea nu sunt toate realizarile savantului roman Victor Babes.

LEGENDA DE FAMILIE


Se tragea dintr-o mama unguroaica si un tata roman. S-a nascut la Viena si a fost al doilea din cei noua copii ai lui Vicentiu Babes. Sora cea mica, Alma, a murit de tuberculoza abdominala la varsta de 14 ani. Se spune ca moartea Almei l-ar fi impresionat atat de puternic pe tanarul Victor, incat a jurat la patul ei ca va invata sa vindece oamenii. Asa ar fi renuntat Victor Babes la Conservator si ar fi ajuns student la Medicina la Viena. "Nu s-au pastrat documente care sa ateste aceasta versiune, dar ceea ce se stie sigur este ca Victor Babes se inscrisese la Conservator pentru ca voia sa devina artist. Retragerea lui de la Facultatea de Arte din Budapesta si inscrierea la Facultatea de Medicina din Viena coincid insa cu data mortii Almei", relateaza Victoria Gavril, directorul Muzeului "Prof. dr. Victor Babes" din Bucuresti. Chiar daca s-a nascut la Viena, iar limba materna a fost maghiara, Babes nu s-a rupt de Romania. Tatal, om politic de seama al Banatului, pretindea ca fiii sai sa invete limba romana. Asa se face ca Victor a facut cateva clase de gimnaziu la Lugoj. Facultatea de Medicina a inceput-o la Viena, dar a terminat-o la Budapesta. Doctoratul l-a dat in trei specialitati pe care nu le-a practicat niciodata: obstetrica, chirurgie si oftalmologie.

CALATOR PRIN EUROPA


S-a aratat interesat de microbiologie, un domeniu in care se faceau atunci mari descoperiri. Intre 1882 si 1886 si-a perfectionat studiile de microbiologie in cele mai mari centre de invatamant din Europa. Fascinat de descoperirile lui Pasteur, Babes a fost atras la Paris de Institutul lui Pasteur. Tot in Franta l-a cunoscut pe reputatul savant francez Andr...-Victor Cornil. Cei doi aveau sa redacteze primul tratat de bacteriologie din lume, publicat in 1885, in franceza. Pentru aceasta lucrare, Babes si A.V. Cornil au fost premiati de Academia Franceza de Medicina. Dupa aparitia tratatului de bacteriologie, medicul roman a inceput sa devina cunoscut pe plan mondial ca parintele acestei discipline, la doar 31 de ani. Intre 1885 si 1886, Babes a lucrat la Berlin, in laboratoarele lui Rudolf Virchow si Robert Koch, bacteriologi celebri in lume. "In toate aceste centre stiintifice de renume, Victor Babes era invitat sa se stabileasca si sa lucreze acolo", povesteste Victoria Gavril.

PROFESOR LA BUCURESTI


Rugamintile tatalui sau l-au adus pe Victor Babes pe meleagurile Romaniei. Documentele care s-au pastrat de atunci arata ca Vicentiu i-ar fi scris fiului sau ca este nevoie de el la Facultatea de Medicina din Bucuresti, abia infiintata. Celebru in Europa, unde ziarele il mentionau deseori, Babes a renuntat la faima mondiala pentru a ajuta scoala romaneasca de medicina. Asa a devenit profesor de anatomie patologica si bacteriologie al facultatii de la Bucuresti, in 1887. Doi ani mai tarziu a ridicat primul institut de cercetare stiintifica medicala din Peninsula Balcanica, institutul de pe Cheiul Dambovitei, care astazi ii poarta numele. In acest institut, care i-a fost si locuinta, a descoperit cele peste 50 de microorganisme pentru care astazi este celebru. Desi primul vaccin impotriva turbarii fusese descoperit de Pasteur, medicul roman a perfectionat metodele de tratament ale acestei boli. In intreaga lume se foloseste acum tratamentul antirabic al lui Babes, desi acest lucru nu este cunoscut. In 1892, Babes a devenit primul roman membru al Academiei Franceze de Medicina. Un an mai tarziu devine si membru al Academiei Romane. In 1912 a publicat lucrarea "Turbarea", care avea sa ii aduca al doilea premiu al Academiei Franceze de Medicina. In 1924 a publicat cea de-a treia lucrare, "Pelagra", care i-a adus un nou premiu de la Academia Franceza de Medicina. In cei peste 40 de ani de activitate, Babes a publicat aproximativ 1.300 de lucrari.

"Nu Babes a invatat ceva de la mine, ci eu am castigat mult de la dansul. E foarte priceput si plin de eruditie, iar daca acum a fost numele meu alaturi de al sau, pe cartea pe care am scos-o nu am facut-o pentru ca as fi contribuit la ea cu stiinta mea, ci mai mult pentru ca numele meu este mai cunoscut"
Andr...-Victor Cornil
intr-o scrisoare catre dr. N. Kalinderu
"De copil citeam mult si am fost sesizat de tainele naturii si ale religiunii, care mi-au desteptat un ascutit spirit critic. In acel timp apareau noile conceptiuni ale lui Darwin care au produs asupra mea o impresie covarsitoare caci, deja mai inainte, explicatiile religioase nu satisfaceau spiritul meu critic. (...) S-a dezvoltat astfel in mine o conceptie reala asupra naturii. De atunci si pana astazi n-am parasit baza reala, evolutiva a interpretarii naturii"
Discurs al lui Victor Babes, sustinut la 14 decembrie 1925, cu ocazia banchetului oferit savantului de studentii sai, la Hotel Bulevard


MUZEUL. O casa veche de pe langa Piata Dorobanti din Bucuresti pastreaza amintirea lui Victor Babes. Este muzeul dedicat savantului, care a fost initial casa fiului sau, Mircea. Babes n-a locuit niciodata in aceasta casa, pentru ca toata viata si-a petrecut-o intr-un apartament aflat chiar in incinta Institutului pe care l-a creat. In muzeu se gasesc fotografii, corespondenta, tratate, medalii, tablouri, obiecte personale si un microscop al savantului.

BABES-BOLYAI. Dupa Unirea din 1918, Victor Babes a fost chemat la Cluj pentru a reorganiza Facultatea de Medicina a Universitatii Cluj-Napoca, din cadrul careia majoritatea profesorilor, maghiari de origine, se retrasesera in Ungaria. Vreme de mai multi ani, Babes a predat in paralel la Bucuresti si Cluj. In semn de recunoastere pentru realizarile sale, unul dintre numele Universitatii Cluj-Napoca ii apartine lui Babes. "Bolyai" este numele unui mare matematician maghiar din Transilvania.

FAMILIA. Tatal lui Babes, Vicentiu, era o mare personalitate a vietii politice si culturale din Banat. A fost reprezentant al romanilor in Parlamentul de la Budapesta, unul dintre organizatorii Partidului National Taranesc din Transilvania si membru fondator al Academiei Romane. Ca secretar la Inalta Curte de Justitie si Casatie a Austro-Ungariei, Vicentiu a fost nevoit sa se mute pentru cativa ani la Viena. Din acest motiv, primii doi copii, Aurel si Victor Babes, s-au nascut in acest oras. Cel mai mare dintre copii, Aurel Babes, a fost chimist. Fiul lui Aurel, Aurel A. Babes, a pus la punct diagnosticarea cancerului uterin prin metoda cunoscuta astazi cu numele de Papanicolau. Meritul i-a fost recunoscut mult mai tarziu, dar in semn de recunoastere, medicii romani numesc acest test "Babes-Papanicolau".

×