x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Bisturiul inteligent. Scoate tumorile cu precizie milimetrică şi face diferenţa între celulele săntoase şi cele maligne

Bisturiul inteligent. Scoate tumorile cu precizie milimetrică şi face diferenţa între celulele săntoase şi cele maligne

de Magda Marincovici    |    21 Iul 2013   •   18:35
Bisturiul inteligent. Scoate tumorile cu precizie milimetrică şi face diferenţa între celulele săntoase şi cele maligne

Cercetătorii de la Imperial College din Londra au realizat un bisturiu “inteligent”, capabil ca, în câteva secunde, să analizeze ţesturile şi astfel să stabilească prezenţa celulelor maligne. Principalul avantaj al acestui bisturiu este că reduce foarte mult necesitatea unei noi intervenţii chirurgicale. În revista Science Translational Medicine, autorii, de naţionalitate britanică şi maghiară, fac o prezentre a acestei performanţe medicale numite iKnife”. Iniţial, bisturiul inteligent a fost folosit pentru a face diferenţa între carnea de vită şi cea de cal. După care cercetătorii au demonstrat că acest bisturiu este eficient şi extrem de rapid în cazul persoanelor bolnave.

iKnife combină două tehnologii: bisturiul electric şi spectrometrul de masă. Un bisturiu electric decupează ţesturile folosind căldura, ceea ce antrenează formarea de vapori. Aceştia sunt analizaţi cu ajutorul unui aparat conectat la bisturiu, numit spectrometru de masă. El decriptează, în aproximativ trei secunde, compoziţia ţesuturilor decupate, comparându-le cu o bază de date care cuprinde aproximativ 3.000 de repere. Până la acest bisturiu inteligent, pentru a obţine informaţii despre ţesuturi erau necesare, în medie, 30 de minute.

Prima etapă a acestui studiu a constat în analizarea probelor prelevate de la peste o sută de pacienţi care au au trecut printr-o intervenţie chirurgicală. Au fost inventariate toate caracteristicile ţesuturilor maligne (provenite din tumori cerebrale, pulmonare, mamare, esofagiene, colonului, ficatului) sau nemaligne pentru crearea bazei de referinţă. Trebuie să ştim că diferitele tipuri de celule maligne produc un număr mare de substanţe numite metaboliţi, în concentraţii specifice, cu ajutorul cărora se poate stabili natura lor patogenă. Testele realizate în blocul operator în timp real confirmă utilitatea acestui bisturiu. Astfel, primele teste efectuate pe pacienţi operaţi au arătat că iKnife şi-a dovedit o eficienţă de 100%. Pornind de la precizia acestui bisturiu, chirurgii vor putea să-şi adapteze conduita chirurgicală pe măsură ce primesc informaţii în legătură cu natura tumorii. Ceea ce nu mai face necesară efectuarea unei rezecţii ample pentru a extirpa toate celulele tumorale. De asemenea, se reduc mărimea cicatricei, riscul de  infecţii şi de recidivă.

Doctorul Zoltan Takats de la Imperial College London, coautor al acestui studiu, spune că iKnife mai trebuie testat pe 1.000-1.500 pacienţi cu diferite tipuri de cancere. Şi, dacă rezultatele sunt concludente, aparatul va putea fi omologat în următorii 2-3 ani. Prototipul costă aproximativ 230.000 de euro, dar preţul ar putea scădea. Autorii susţin că acest bisturiu este util nu numai în patologia malignă, ci şi în identificarea ţesuturilor cu aport insuficient de sânge şi chiar a unor bacterii.


×