x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Boala care scutură coroniţa unui premiant

Boala care scutură coroniţa unui premiant

de Ionela Gavriliu    |    16 Iun 2007   •   00:00
Boala care scutură coroniţa unui premiant

Cristian nu va putea trăi alături de colegii lui din clasa a V-a bucuria incheierii anului şcolar. Jocurile şi excursiile din vacanţă sunt inlocuite cu un pat de spital din Cluj. Puştiul speră că in curănd viaţa sa va redeveni ce a fost.


Colegii de clasă din Satu-Mare il iubesc mult pe Cristian. E un băiat vesel, pasionat de informatică, matematică şi desen şi un partener de nădejde la orice joc. De şase luni insă Cristian nu a mai trecut prin clasă, o boală cumplită il ţine departe de bucuriile unui copil de 12 ani şi seamănă amărăciune pe chipurile părinţilor lui. In decembrie anul trecut, Cristi a fost diagnosticat cu leucemie acută limfoblastică fenotip B, iar acum se află in spital la Cluj.


ŞOC. Nimic nu prevestea norul negru ce avea să se abată asupra puştiului plin de viaţă. In iarnă insă o slăbiciune accentuată, faptul că-i amorţea adesea buza de jos i-a pus pe părinţi pe gănduri. Iniţial au spus că e băiatul stresat din cauza şcolii şi a temelor sau că e o lipsă de calciu. Suspiciunile unei boli grave s-au ivit in momentul in care pe corp i-au apărut mai multe vănătăi. Diagnosticul a fost un şoc: leucemie. De jumătate de an, Cristi urmează tratament după tratament, nu mai merge la şcoală şi nu mai are energie decăt pentru a lupta pentru propria viaţă. "La inceput, tratamentul a mers extrem de bine, apoi a făcut o recădere la nivelul sistemului nervos central. Ii amorţea ba măna, ba piciorul, căteodată nici nu mai putea vorbi. De căteva ori a avut şi pierderi de memorie", spune cu emoţie mama lui Cristi, venită tocmai din Satu-Mare pentru a-şi spune necazul. Căt despre şcoală, Cristi a reuşit să recupereze primul semestru, deşi era bolnav, insă la sfărşitul anului nu va putea să-şi primească premiul pe care l-ar fi meritat.


SOLUŢII. Pentru Cristian există soluţii care l-ar putea pune pe picioare şi l-ar putea readuce pe băncile şcolii. Familia a luat legătura cu o clinică din Italia in vederea realizării unui transplant de măduvă. In răspunsul pe care clinica l-a transmis părinţilor scrie insă negru pe alb: "Suma de 80.000 de euro, necesară transplantului de măduvă osoasă, se va transfera in contul nostru inainte de sosirea in Italia a pacientului". Pentru familia Riţu suma este foarte mare, de aceea singura lor speranţă rămăn semenii pentru care sănătatea unui copil e nepreţuită.


Zbuciumul părinţilor e cu atăt mai mare cu căt găsirea unui donator compatibil este o altă luptă. "Din păcate, sora mai mică a lui Cristian nu e compatibilă cu el. Ea avea şansele cele mai mari să se potrivească. De disperare am ajuns la un moment dat să ne găndim să mai facem un copil, dar, in condiţiile astea de stres, cine ştie dacă aş putea duce la bun sfărşit o sarcină?", se frămăntă mama băiatului. Căutarea unui donator ii macină de energie pe cei doi părinţi, iar cheltuielile şi timpul sunt doi duşmani necruţători. "Batem pe la uşi, intrebăm, nu mai ştim ce să facem să găsim ajutor şi soluţii", spune cu tristeţe tatăl lui Cristi.


Donaţi pentru viaţa lui Cristi!

Cei care vor să dea o mănă de ajutor o pot face donănd in conturile deschise pe numele tatălui, Mihai Ioan Riţu, la următoarele bănci:

BCR - RON: RO 53 RNCB 022104 394452 0001
EURO: RO 26 RNCB 022104 394452 0002
$: RO 96 RNCB 022104 394452 0003

BRD - RON: RO 19 BRDE 310 SV 171518 03100
EURO: RO 92 BRDE 310 SV 171522 83100
$: RO 04 BRDE 310 SV 171521 03100

×
Subiecte în articol: pagina de suflete