x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate ATENŢIE! BRĂŢĂRILE la modă printre copii şi adolescenţi au potenţial CANCERIGEN!

ATENŢIE! BRĂŢĂRILE la modă printre copii şi adolescenţi au potenţial CANCERIGEN!

03 Oct 2014   •   14:34
ATENŢIE! BRĂŢĂRILE la modă printre copii şi adolescenţi au potenţial CANCERIGEN!

Rezultatele analizei chimice realizată asupra mai multor tipuri de benzi elastice colorate, extrem de populare în rândul copiilor şi adolescenţilor, au relevat faptul că acestea conţin substanţe cu potenţial carcinogen.

Este imposibil să nu le fi văzut purtate la mână de copii sau adolescenţi, brăţările împletite din benzi elastice fiind un fenomen care se manifestă la nivel planetar.
Inventatorul lor este Cheong Choon Ng, un malaezian de origine chineză care a emigrat în SUA la începutul anilor '90.
Bucurându-se de o popularitate din ce în ce mai mare, au atras imediat atenţia fabricanţilor de produse contrafăcute, a căror ofertă, mai ieftină decât originalul, a inundat piaţa mondială.

Testele de laborator efectuate în Marea Britanie, la începutul lunii august 2014, asupra unor produse din această gamă au relevat în componenţa benzilor elastice a unui procent important de ftalaţi, substanţe toxice, deja interzise în produsele fabricate în industria jucăriilor.

Ftalaţii sunt substanţe chimice utilizate în industrie în calitate de plastifianţi pentru producţia de materiale plastice, vopsele, cosmetice. Ftalaţii sunt derivaţi ai naftalinei, şi se găsesc în numeroase produse de uz casnic, dar în special în materialele plastice (PVC), casante, cărora le conferă elasticitate. Numeroase studii au demonstrat toxicitatea ftalaţilor în special asupra femeilor gravide şi a sistemului reproducator masculin.
Ftalaţii nu sunt legaţi chimic în materialul plastic, sunt doar dizolvaţi, din această cauză se eliberează în contact cu lichide, grăsimi sau piele.

Zilele trecute, rezultatele analizelor efectuate de un laborator din Milano au confirmat că cele 20 de milioane de benzi elastice colorate, confiscate de poliţia italiană, sunt toxice şi au potenţial cancerigen.



×