Stresul este cel mai mare inamic al omului modern. Studiile realizate de specialişti au scos la iveală că stresul poate determina instalarea unor boli cronice grave, care influenţează negativ calitatea vieţii.
Astmul bronşic, diabetul zaharat, bolile autoimune sunt doar câteva dintre afecțiunile care pot fi declanşate din cauza stresului. Pigmentarea pielii, dezechilibrele hormonale şi căderea părului sunt alte manifestări neplăcute ale stresului. În multe dintre afecţiuni se impune tratament medicamentos. Sunt şi situaţii când readucerea stării de echilibru este singura modalitate de a remedia situaţia. În rândurile următoare vom discuta despre legătura dintre stres şi căderea părului, dar și despre remediile şi câteva trucuri care să ajute în acest sens.
Stresul şi căderea părului
Studiile realizate de-a lungul timpului au demonstrat că există o legătură foarte strânsă între căderea părului şi perioadele de stres. Poate şi tu ai observat, că în perioada de nelinişte, de epuizare fizică şi psihică pierzi mai mult păr. Specialiştii atrag atenția că în perioadele de suprasolicitare emoțională şi fizică corpul produce cortizol (hormonul stresului) în cantități ridicate, acest fapt combinat cu o alimentație deficitară, săracă în proteine de calitate, duce chiar la pierderea părului.
Trebuie precizat, totuși, că odată cu revenirea echilibrului emoțional şi ciclul natural al părului se stabilizează. Practic, căderea părului din pricina stresului nu este o afecţiune permanentă, însă este una extrem de supărătoarea. Un alt aspect demonstrat de specialişti ține de faptul că fenomenul de rărire a părului pe fond de stres este mai accentuat în rândul femeilor decât în rândul bărbaţilor.
Tratamente naturale pentru căderea părului generată de stres. Trucuri pentru creșterea rapidă a părului
Specialiştii nu recomandă intervențiile medicamentoase sau realizarea transplantului de păr în perioadele de stres, ci mai degrabă alternative naturale. Mai indicat ar fi echilibrarea dietei prin introducerea în alimentaţie a preparatelor bogate în proteine de calitate: carnea roşie, carnea de pui, peştele, fructele de mare sunt perfecte în astfel de situații. Se recomandă și consumul de alimente bogate în magneziu, calciu, fosfor şi vitamina C, recunoscute pentru efectele antistres.
Medici atrag atenţia că mişcarea este foarte importantă în readucerea echilibrului. Un mod de viaţa activ ajută la scăderea nivelului de cortizol din organism, ceea ce înseamnă mai puţin stres.
Cei ce doresc să grăbească creșterea sănătoasă a părului pot apela la remediile naturiste, la şampoane şi alte produse de îngrijire care favorizează refacerea foliculilor şi întărirea rădăcinii existente. Efectele acestor remedii se pot observa în două trei luni după recâştigarea echilibrului emoțional.
Toppik - nanofibre cu cheratină pentru mascarea părului rărit
Cu siguranță, golurile lăsate de căderea părului şi aspectul alterat al firelor de păr își lasă amprenta adânc asupra încrederii şi a stimei de sine. Totuși, cei ce se găsesc în situația neplăcută de a suferi de păr rărit din pricina stresului, trebuie să ştie că există soluții temporare de camuflaj a zonelor inestetice.
Pudra pentru păr rar de la Toppik este unul dintre produsele cosmetice eficiente pentru astfel de situații. Această pudră de cheratină se aplică pe zonele cu păr rar și subțire iar efectul este instant. Fiindcă au aceeași textură și aspect ca și firele de păr, rezultatul obținut este unul natural iar nanofibrele sunt nedetectabile, chiar și privind de la câțiva centimetrii.
De reținut însă că acestea nu ajută la creșterea părului, deoarece sunt în principiu produse cosmetice pentru păr. Însă fiind alcătuite din cheratină naturală, nu sunt invazive, nu au efecte adverse și funcționează foarte bine în paralel cu tratamentele pentru regenerarea părului, fiind o soluție perfectă până la apariția rezultatelor.