x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cand ingerii mor...

Cand ingerii mor...

de Adriana Oprea-Popescu    |    22 Oct 2005   •   00:00
Cand ingerii mor...

Se deschid portile Cerului, iar Dumnezeu, ingenuncheat in mijlocul Raiului, intinde bratele sa-si primesca inapoi copilul ratacit pe pamant. Acum un an, pe vremea asta, Dumnezeu l-a imbratisat pe Vlad Mihail...

Baietelul de 4 ani si 8 luni, care a disparut langa o manastire din Tulcea, si-a dat ultima suflare dupa ce a fost gasit de cei care-l cautau. Parca i-a asteptat, ca sa-si ia ramas bun... O saptamana s-a luptat singur cu moartea. Cu spaima, cu frigul, cu foamea, cu nebunia unui monstru de om care l-a tinut prizonier si l-a abandonat apoi intr-o rapa. Era doar un copil de 4 ani si 8 luni..., un baietel pe care mama lui il invelea in fiecare seara, inainte de culcare, si de care se ruga, la fiecare masa, sa ia din farfurie si ultimul dumicat de mancare.

SOMN USOR. Dupa ce Vlad a fost gasit prea tarziu, multi dintre noi au gandit ca vinovati de aceasta drama sunt doar parintii, care nu l-au supravegheat suficient. E mai usor sa arunci vina pe un om deja prabusit la pamant de durere, nu-i asa? E mai usor sa crezi ca tie nu ti se poate intampla, ca povara acestei morti cumplite trebuie sa o poarte 2 oameni, nu 22 de de milioane, cati suntem cu totii...

In octombrie 2004, in cautarea lui Vlad au fost cam 50 de voluntari. Din 440.000 de romani, doar unuia i-a pasat de viata unui copil. In noptile in care Vladut tremura de frig, restul Romaniei dormea linistita sub plapumi groase, netulburata in somnul ratiunii. "Noua nu ni se poate intampla".

REPETABIL. De atunci si pana azi au mai disparut inca 132 de copii. 14 dintre ei nu implinisera inca varsta de 10 ani... Ultimul caz intens mediatizat, cel al Andreei Dodan, nu a fost solutionat nici acum, la aproape 3 luni de la disparitia fetitei. Un copil mai putin... La cati mor in Romania, din cauza accidentelor stupide, inecati in WC-ul gradinitei din curte sau prabusiti in gol in casa liftului, bolnavi fara bani pentru operatia din strainatate sau adusi in camera de garda a spitalelor si lasati sa moara, ce conteaza un copil mai putin?

Dumnezeu plange pentru fiecare inger pe care ni-l trimite pe pamant iar noi il lasam sa moara. Si fiecare lacrima a Sa cade peste noi ca un blestem.

Cand ingerii mor, moare cate putin fiecare dintre noi, fara sa stim. Fara sa ne intrebam macar de ce, atunci cand ne rugam la icoane, Cel de Sus nu-si mai intinde mainile inspre noi. Bratele Lui sunt pline acum cu ingeri.

Dumnezeu sa-l odihneasca pe Vladut! Dumnezeu sa ne ierte pe noi.

POMENIREA DE UN AN
Vladut ar fi trait daca in zona in care a fost cautat si gasit s-ar fi aflat tot timpul si o salvare. Nici acum, la un an de la plecarea lui, nu exista ambulante care sa astepte ca acesti copii disparuti sa fie gasiti in viata si salvati. Dr. Radu Nicolae Sicinschi e cel care sustine ca a insotit Salvarea fara ca nimeni sa-l vada ajuns la fata locului. Cel care, la o jumatate de ora de la constatarea decesului se juca pe calculator de-a razboiul virtual, acorda in continuare asistenta medicala celor aflati la limita dintre viata si moarte.

Colonelul Toader Danila, sef al Serviciului Politie Judiciara Tulcea, cel care a coordonat haoticele operatiuni de cautare a lui Vladut, a iesit de atunci la pensie. Comisarul-sef Nicolae Baltag, seful IPJ Tulcea, a fost transferat.

Pe 8 iunie 2005, parintii lui Vladut au primit rezolutia de "Neincepere a Urmariri Penale". Plangerea facuta de ei le-a fost admisa si a inceput urmarirea penala fata de "Autor Necunoscut" - singurul nume cu care oamenii legii identifica bestia care l-a rapit pe Vladut, la un an de la aceasta tragedie. Ancheta este in curs de solutionare. Cel care l-a ucis pe Vladut e in continuare nepedepsit. Si liber. "Noua nu ni se poate intampla niciodata?"
×
Subiecte în articol: pagina de suflete