Caria este suferinţa din dantură, care, din păcate, este neglijată. Nu se acordă importanţă primelor semne că dintele a fost atacat, se amână intervenţia medicului stomatolog şi suferinţa avansează, se pierde dintele. Dentiştii spun că se impune plomba în faza de început a cariei, când microbii n-au pătruns în canaliculele dentine. Caria trebuie plombată şi de la faza de dinţi de lapte, căci nici aceşti dinţi ai copilăriei nu trebuie scoşi.
Caria evoluează în mai multe etape. Mai întâi apar dureri la dinte în condiţii de rece, de cald, când se mănâncă dulce. Este semnul că smalţul, cel ce asigură etanşeitatea, a fost pătruns, dar nu s-a ajuns la camera pulpară, la nerv. Este bine ca medicul să intervină şi să plombeze dintele în această etapă. În dinte există dentina, străbătută de circa 45.000 de canalicule, unde se află un lichid. Noaptea, durerile se intensifică. În poziţia culcat sângele circulă mai vioi în zona capului şi preinflamaţia doare. În această primă etapă se impune plombarea pentru a salva dintele fără sacrificare. Când microbii au pătruns în aceste canalicule, este necesară curăţarea lor şi scoaterea nervului. Smalţul nu mai este hrănit, devine casant, se sparge, de aceea e necesară o lucrare bună care să-l protejeze. Durerile devin foarte mari când apare necroza, cangrena. Microbii atacă osul gingiei şi organismul se apără, formând o pungă, granulomul. Microbii anaerobi se simt bine în cotloanele întunecoase, cariile apar mai ales în zonele unde nu ajunge periuţa de dinţi. Apar pete opace pe dinte. La contactul cu produsele dulci, dinţii suferă dureri, căci dulcele se transformă în acid. Copiii trebuie să-şi clătească gura cu apă, după consumarea produselor dulci. De altfel, după orice masă, e util să se mănânce un morcov crud, un măr. Şi, bineînţeles, să se spele pe dinţi de două ori pe zi cu pastă cu fluor. Este bine ca orice om să facă o vizită stomatologului o dată la şase luni, chiar fără a avea vreo neplăcere. Medicul va curăţa tartrul, va face masaj la gingii pentru intensificarea circulaţiei sângelui şi se va depista o carie chiar în faza de început, trecându-se la plombarea ei. Tartrul agresează gingia, se naşte un spaţiu între dinte şi paradonţiul gingiei, unde se ascund microbii. E periculos ca microbii din zona danturii să intre în circulaţia sângelui, ajung în valvele inimii, provocând boli cardiace, atacă şi articulaţiile.
Când se extrage un dinte, trebuie să se pună o lucrare în loc, să nu rămână un spaţiu gol. E pericol ca dinţii să migreze, să se aplece, să încerce extinderea în spaţiul lăsat gol de extracţie, dinţii nu mai calcă corect ax în ax, se înstăpâneşte un haos în dantură.