x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Capela copiilor

de Cristinel C. Popa    |    02 Iul 2005   •   00:00
Capela copiilor

Unii medici de la Spitalul de Copii "Sf. Maria" din Iasi ii indeamna pe micii pacienti si pe parintii lor sa se roage la capela institutiei. In fata candelelor aprinse, copii de nici 3 ani se inchina la icoane. Adolescenti bolnavi de leucemie si sarmani cu tentative de suicid se pun pe picioare cand rostesc Tatal Nostru, rugaciune ce vindeca sufletul, asa cum medicamentele vindeca trupul.

Capela situata la parterul spitalului cu sapte etaje e un fel de clinica a sufletelor. Moartea loveste in trupuri firave, vlaguite, ametite de suferinta. Sunt internati sugari, dar si adolescenti ori tineri de 18 ani.

"ITI MULTUMESC CA EXIST". "Doamne, iti multumesc pentru necazurile si incercarile pe care mi le-ai dat, pentru lucrurile bune de care am parte; iti multumesc ca exist." Astfel suna pomelnicul adolescentului Florin Ionescu, din Piatra Neamt, internat cu leucemie. El a reusit cu ajutorul medicilor si dupa luni intregi de rugaciune "un fapt de inaltare sufleteasca, cum spune preotul, menit sa invinga moartea". Anul trecut, de Pasti, a avut o criza puternica in noaptea Invierii si mama lui a crezut ca nu mai prinde zorii. "Avea 40 de grade, buzele albe. O paloare a mortii ii atarna pe frunte. Aerul din jurul sau parea incarcat de durere, de sentimentul drumului fara de intoarcere." Mama si bunica, descurajate, plangeau si asteptau preotul pentru a-l impartasi inainte de a trece in nefiinta. "Am stat langa copil, l-am impartasit, i-am spus sa aiba multa credinta in Dumnezeu, sa creada in sansa lui, in medicii care l-au ingrijit". Copilul traieste si acum, desi nimeni nu-i dadea nici o sansa. Mama lui a luat toate acestea ca pe o minune. Si necazul acesta l-a intarit pe copil, a ajuns un luptator cu propria soarta. S-a dus in Franta pentru a se impotrivi fatalei boli si se simte din ce in ce mai bine. "Acum el o incurajeaza pe mama sa. Are puterea cel putin psihica sa-si infrunte destinul. Prin rugaciune. Atat", adauga parintele.

PURITATE. "Toti copiii au sufletul curat. Prin el, simt atingerea lui Dumnezeu"

MATANIE CU PROTEZA. Un alt caz fericit este cel al unui copil caruia, dupa un accident de tren, i-a fost amputat un brat. Mama sa a crezut ca nu va face fata operatiei, pentru ca pierduse mult sange si era pe sfarsite. S-a rugat si, dupa ce a scapat de primejdie, s-a apropiat de biserica. Poarta, fara sa-i fie rusine, o proteza si are o vointa fantastica. Nu accepta nici un fel de ajutor. Aprinde lumanarile cu mana "beteaga" si tot cu ea se inchina. Face matanii sprijinindu-se in bratul din plastic. Reuseste sa se descurce fara nici un sprijin, doar cu proteza, manat de o vointa de fier, vointa izvorata, de asemenea, din credinta.

In fiecare duminica, capela spitalului este plina ochi. Chipurile neimplinite, aprinse de scanteierile icoanelor luminate, se roaga si se inchina. Palmele lor impreunate sunt cat o lumanare mai groasa. Trupurile mici, sleite de boala, incremenite-n matanii, par niste flori ofilite. Copii, ingeri cu aripile abia formate. Se simte in aer atata durere in timpul slujbei, incat pare ca sfintii coboara din cer, se preling din icoane sa-i alinte, sa-i tina in brate ca pe copiii Domnului. Ingeri. Printre ei, la fiecare slujba isi face loc cu coatele si Ionica, un tanc de 2 ani si jumatate, cu autism. El e catolic, preotul stie asta de la parintii sai, pe care omuletul de o schioapa ii taraie pana aproape de altar. Nu poate vorbi din cauza bolii. Pana sa ajunga la spital, era violent. Patrunde in altar, iar preotul ii permite, isi continua de fiecare data nestingherit slujba. "Ca el vin multi, cu totii surprinsi de frumusetea capelei. Se roaga in fata unei candele ca niste oameni mari, doar pentru faptul ca se simt bine aici. Si asa ajung sa-si dea seama ca au un sprijin in Cel de Sus. Simt asta, sunt convins, de altfel unii dintre ei chiar marturisesc acest lucru", spune preotul.

BOTEZ IN INCUBATOR. La Capela ortodoxa cu hramul Buna Vestire, infiintata in 1992, au slujit pana acum mai multi preoti. Alaturi de ei s-au adunat copii cu nenumarate afectiuni. Ingrijorator este numarul din ce in ce mai mare al celor cu leucemie, a caror moarte lenta e cea mai infricosatoare. Sunt copii care mor in chinuri cumplite, copii care mor chiar de ziua lor, constienti. Dar sunt si dintre cei care, aflati in ultima faza, scapa printr-o minune. "Toti au sufletul curat, suflet prin care simt atingerea lui Dumnezeu."

Unii sunt botezati in incubator. Altii sunt in stadii critice si li se da sfanta impartasanie. Se nasc copii cu mari probleme, genetice sau de alta natura. Cu coloana neinchisa, cu burtica deschisa, cu afectiuni cardiovasculare sau renale. Preotul de caritate care slujeste la capela copiilor a fost detasat aici din 2003. Are 35 de ani si si-a inceput menirea din 1996. Iubeste mult copiii si are si el doi acasa.

LUPTA CU DISPERAREA. "Am intalnit copii care nu suportau durerea: o fata de 18 ani, cu un plaman care nu mai functiona si cu celalalt care se «usca». Si in continuare ea se ruga, avea niste dureri cumplite, horcaia, nu putea respira aproape deloc. Fata a murit. A vrut sa se impartaseasca in ultima clipa. I-am spus ca viata cu Dumnezeu nu porneste dupa moarte, ci de aici. Daca aici esti cu Dumnezeu, vei fi si dincolo", spune preotul.

"Parinte, eu mor si mi-e frica. Asa-mi zicea o fata de 19 ani, care avea si TBC, si cancer. M-a prins de mana si a spus: parinte, eu nu mai traiesc, ajutati-ma, sunteti singurul care ma puteti ajuta." "I-am raspuns ca eu, ca om, nu pot face mai mult decat ceilalti, dar ca Dumnezeu va face tot ce crede el ca trebuie."

MORT DE ZIUA LUI. Preotul isi aduce aminte de un copil in agonie, care avea dureri atroce si ii spunea mamei ca nu mai poate de durere, cerea sa fie ajutat, dar se si ruga in acelasi timp. Se vedea ca nu mai rezista si tot personalul era afectat. Preotul s-a dus la el si l-a auzit strigand "mama, vino si ma saruta pentru ultima data, pentru ca eu mor!". "E sfasietor, nu poti uita usor asa ceva, nu mai avea puterea sa mai planga si lucrurile acestea te intristeaza foarte tare, pentru ca ai vrea sa faci ceva sa fie bine, sa-si continue viata. Mama trebuie sa stie ca-i incredinteaza copilul lui Dumnezeu."

SUFLUL MORTII
Problemele de leucemie sunt cel mai des intalnite la Spitalul de Copii "Sf. Maria". "Spunea un profesor ca in anii ’80 erau 5-6 cazuri pe an, acum sunt 60-70. Nici nu mai este loc pentru internarea copiilor. Nu le mai ajunge tronsonul si trebuie sa caute spatii in alte saloane. Totul din cauza radiatiilor emanate o data cu accidentul de la Cernobal. Copii de cateva luni sunt diagnosticati cu leucemie, iar lupta lor pentru viata dureaza multi ani. Am de invatat de la ei. E cu totul speciala aceasta atitudine a lor in fata mortii. Cazurile de la oncologie sunt cele mai dureroase, pentru ca moartea este lenta si copilul constientizeaza ca moare."

DE LA DUMNEZEU
Psihiatri, psihologi si medici de medicina interna au o explicatie pentru ameliorarea prin rugaciune a starii de sanatate, in cazul unor afectiuni grave: starea psihica buna influenteaza pozitiv sanatatea trupeasca. Prin "vindecarea sufletului" se ajunge la imbunatatirea functionarii organismului, se capata curaj in lupta cu moartea, se pune cel putin "temelia" sansei de a ramane in viata. E un fel de a explica minunile ce se petrec cu unii oameni care, grav bolnavi, se pun pe picioare dupa ce merg la biserica, respectand insa cu strictete indicatiile medicului. Amenajarea capelei a inceput in 1992. S-a simtit o nevoie stringenta pentru acest lacas, mai ales ca aici veneau copii nebotezati. Anual sunt internati aici cam 50.000 de copii, cei mai multi in stare foarte grava, adusi din intreaga Moldova.
×