x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Capsula care găseşte cancerul şi infarctul

Capsula care găseşte cancerul şi infarctul

de Magda Marincovici    |    20 Mar 2011   •   15:57

Cercetătorii americani au realizat o capsulă de câţiva milimetri, care, implatată în organism, este capabilă să detecteze tumorile. Capsula reuseste sa semnaleze prezenta tumorilor fara interventii invazive.

Invenţia cercetatorilor de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) se distinge nu numai prin dimensiuni extrem de reduse, dar mai ales prin tehnologia inovatoare. În interiorul capsulei se află nanoparticule magnetice, prevazute fiecare cu anticorpi. Aceştia sunt concepuţi să repereze un hormon, hCG , secretat de celule tumorale de cancere testicular şi ovarian.

Datorita membranei semipermeabile, moleculele pot să pătrunda în capsulă. Apoi, este suficient un scanner RMN pentru a analiza aceste molecule şi a determina dacă tumora are tendinţe de evoluţie.

Testată pe cobai, invenţia şi-a dovedit utilitatea, punând în evidenţă tumori de origine umană, implantate în prealabil la animale.

În cadrul unui al doilea studiu, cercetătorii au transformat capsula destinată captării tumorilor, in detector de atac cardiac. Pentru aceasta, s-au folosit anticorpi capabili de a se lega cu trei proteine diferite, proprii celulelor muşchiului cardiac. Rezultatul: cu cat se acumulează mai multe proteine, cu atât atacul de cord este mai sever şi implicit, mai vizibil la RMN.

×