x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Care este riscul de infectare cu COVID-19 în timpul unei călătorii cu avionul

Care este riscul de infectare cu COVID-19 în timpul unei călătorii cu avionul

16 Oct 2020   •   12:30
Care este riscul de infectare cu COVID-19 în timpul unei călătorii cu avionul

Infectarea cu virusul SARS-CoV-2 în avion este puțin probabilă în cazul în care pasagerii poartă mască, arată un studiu al armatei americane, efectuat în mai multe aeronave Boeing 767 și 777, cu ajutorul companiei United Airlines, transmite AFP.

"Atât pentru modelul 777, cât şi pentru 767, calculele arată că ar fi nevoie de 54 de ore de zbor încontinuu pentru a inhala suficientă încărcătură virală pentru a se îmbolnăvi", a spus comandantul Joe Pope, coordonatorul analizei.

Prin intermediul unor trasori fluorescenți și senzori au fost efectuate 300 de teste la sol și în timpul zborului, pe o perioadă de 8 zile din luna august. 

A fost astfel măsurat volumul de aerosoli contagioși, transmiși către pasageri de un manechin care simula un bolnav ce respira normal. 

Oamenii de știiță de la US Transcom şi de la Agenţia pentru Proiecte de Cercetări Avansate în Apărare (Darpa) au constatat că cei mai expuși au fost pasagerii aflați în imediata apropiere a manechinului.
99,7% dintre particulele infectate au fost eliminate în 5 minute, înainte de a ajunge la pasagerii de lângă manechin, datorită sistemului de ventilaţie al aparatelor testate. În cazul în care răspândirea virușilor este extinsă la 40 cele mai apropiate locuri de persoana contaminată, reducerea aerosolilor ajunge la 99,99%.

Rezultatele studiului arată că nivelul de transmitere a virusului în condițiile ocupării la capacitate maximă a locurilor de la bordul unui avion, transmiterea virusului este nulă, pe parcursul a 12 ore de zbor. 

Studiul nu a analizat riscul de transmitere a noului coronavirusului în cazul deplasării pasagerului infectat prin aeronavă. 

 

×
Subiecte în articol: studiu COVID coronavirus infectare avion