x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Casele de asigurări, virusate

Casele de asigurări, virusate

de Magda Marincovici    |    12 Ian 2011   •   18:27

Activitatea caselor de asigurări de sănătate a fost suspendată, măsura fiind dispusă de preşedintele CNAS, Lucian Duţă, pentru remedierea problemelor apărute la Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI). Toţi şefii caselor judeţene de asigurări de sănătate din ţară au fost convocaţi azi la Bucureşti. Ieri, calculatoarele de la casele de asigurări de sănătate ori au căzut, ori au funcţionat foarte încet, din cauza softului.

Oamenii sunt nevoiţi să aştepte ore în şir la ghişee pentru a-şi plăti contribuţiile sau pentru a obţine o adeverinţă care să ateste calitatea de asigurat necesară la internarea în spital. Programul în care lucrează angajaţii se întrerupe câte 5-10 minute sau chiar o jumătate de oră, iar la multe ghişee formularele se completează cu pixul. Preşedintele CNAS declara ieri că „defec­ţiunea este la nivel structural şi a fost comunicată firmei-mamă din SUA în cursul nopţii.

Am primit o soluţie pe care o vom testa”. Potrivit directorului general al CNAS, Dorin Ionescu, softul de bază aparţine firmei ame­ricane Oracle. Conducerea CNAS nu ştie cât se va prelungi această situaţie. Motiv pentru care preşedintele CNAS spune că există şi a doua, şi a treia cale de plată a acestor contribuţii: prin viramente bancare sau plata la CEC. „Noi avem doar cinci ghişee funcţionale, ceea ce înseamnă că în fiecare zi, indiferent dacă funcţionează sau nu softul, vom avea 500-600 de oameni la coadă.”

×
Subiecte în articol: starea de sănătate