x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ce boală pot face la maturitate cei care au suferit de varicelă în copilărie

Ce boală pot face la maturitate cei care au suferit de varicelă în copilărie

de Florin Condurateanu    |    06 Mai 2019   •   18:50
Ce boală pot face la maturitate cei care au suferit de varicelă în copilărie
Sursa foto: scyther5/Getty Images/iStockphoto

Cei care contestă utilitatea vaccinării pierd din vedere că vaccinurile actuale sunt produse pe baza ingineriei genetice, se folosesc porţiuni, secvenţe din viruşii îmbolnăvitori, se stimulează capacitatea de autoapărare a organismului împotriva acelor agresori.

 

Campania neavenită declanşată de unii împotriva vaccinării este foarte periculoasă pentru sănătatea populaţiei. Cei care militează împotriva imunizării uită că vaccinurile au eradicat boli grave, au micşorat frecvenţa unor îmbolnăviri. Un singur exemplu: acum mai mult de o jumătate de secol bântuia o boală gravă, poliomielita, maladie infecţioasă care lăsa în urmă infirmi sau decese. Când se declara epidemie de poliomielită, se închideau şcolile, grădiniţele, pentru un timp. Azi, nimeni nu mai aminteşte de această boală grea, eradicată prin vaccinare specifică. Dar, iată şi un alt exemplu care pledează pentru utilitatea vaccinării. Varicela, foarte răspândită acum o vreme, s-a ţinut în frâu prin imunizarea copiilor împotriva acestei boli. Dar este de menţionat un aspect mai puţin ştiut. După ce copiii făceau episodul de varicelă, ei nu mai aveau recidive, numai că virusul se cuibărea în organism şi îşi scotea colţii la maturitatea omului, prin declanşarea bolii zona zoster. Tocmai de aceea, virusul varicelei a primit denumirea mai completă de virusul varicelo-zosterian. Cei vaccinaţi împotriva varicelei nu mai fac mai târziu zona zoster. Această maladie dă dureri, roşeaţă pe traseul unui nerv, febră, deteriorare a stării generale.

Şi înainte ca sezonul gripal să se instaleze, este bine ca oamenii să se vaccineze. Mai ales cei cu risc mărit de complicaţii, dacă se îmbolnăvesc: vârstnicii şi copiii. Aceştia sunt vaccinaţi gratuit.

 

În anul 1994, Ministerul Sănătăţii a impus vaccinarea obligatorie a tuturor sugarilor împotriva virusului hepatic B. În urma acestei măsuri salutare, răspândirea hepatitei virale B a scăzut de peste trei ori.

 

×