x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cine a zăpăcit imunitatea

Cine a zăpăcit imunitatea

de Florin Condurateanu    |    27 Mai 2019   •   19:30
Cine a zăpăcit imunitatea

În proiectul superb al organismului omenesc, Creatorul ne-a înzestrat pe fiecare dintre noi cu o armată de autoapărare: imunitatea. Însă, apar unele boli în care „soldaţii” de autoapărare ai imunităţii sunt derutaţi şi nu mai ştiu să deosebească inamicii sănătăţii noastre.

Medicina este confruntată cu unele maladii complexe, denumite boli autoimune şi, de multe ori, cauzele sunt învăluite încă în ceaţa necunoaşterii. Anticorpii sunt deturnaţi de la misiunea lor, nu mai fac distincţie între agresorii reali asupra organismului, îi confundă, nu-i evaluează la dimensiunea lor reală şi nu-i mai atacă. Ba mai mult, bolile autoimune schimbă şi ţintele eronat, anticorpii în loc să lupte, să neutralizeze duşmanii sănătăţii, atacă propriile organe, le perturbă echilibrul, funcţionarea. Dăm un singur exemplu: în tiroidita Hashimoto, boală declarată autoimună, anticorpii agresează propria tiroidă, o obligă să producă mai puţini hormoni, apare hipotiroidia, şi bolnavul va lua toată viaţa hormoni din cutie. Tot o perturbare a stării armatei de imunitate apare, într-un fel, şi în alergii. De exemplu, să nu uităm că astmul este în proporţie de 90% de natură alergică. Încercând o explicaţie pentru omul de pe „zebră”, nespecialist, subliniem că unii oameni depistaţi alergici au o reacţie ciudată, anormală a imunităţii, „soldaţii” imunităţii evaluează eronat agresorii. Aşa se face că inamici de modestă agresivitate (puful unor copaci, acarienii, unele mâncăruri, unele medicamente) declanşează o reacţie de apărare a organismului anormal de amplă, de puternică, la aceşti duşmani oarecare, ca polenul. Cu alte cuvinte, alergicii se apără trăgând, prin imunitatea lor dezechilibrată, cu rachete în ţânţari. Medicina are teste de descoperire la ce factori se declanşează alergia omului respectiv şi i se prescriu produse farmaceutice antialergice specifice. Dar alergicii trebuie să ştie şi să evite contactul cu alergenii care le provoacă neplăceri precum: sufocări, iritaţii pe piele, respiraţie îngreunată, reacţii ale sistemelor organismului.

Să ne referim la situaţia celor alergici la acarieni, acei păianjeni minusculi, aducători de rău la cei cu alergii. Pentru a evita prezenţa acarienilor, este indicat ca în dormitor să nu existe o bibliotecă plină cu cărţi, să nu fie pe jos covoare, mochete, locuri în care se cuibăresc aceşti păianjeni minusculi alergenici.

 

Când un alergic simte deja apariţia fenomenelor rele ale crizei de reacţie la diverşi alergeni, este indicat să meargă la spital pentru a i se face un tratament ce împiedică escaladarea crizei de alergie.

 

×