x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cosmin s-a născut fără un scâncet

Cosmin s-a născut fără un scâncet

de Andreea Sminchise    |    02 Oct 2009   •   00:00
Cosmin s-a născut fără un scâncet

Alina Mirabela Radu are un singur copil. Cosmin e cel care o motivează, care o face să zâmbească şi care îi face viaţa frumoasă. Tot el e însă şi motivul pentru care Alina duce o luptă continuă şi neobosită. Cosmin are tetrapareză spastică şi nu se poate bucura de copilărie ca un copil normal.



Ziua de 14 ianuarie 2006 trebuia să fie cea mai fericită zi din viaţa Alinei. S-a internat în Spitalul Cantacuzino din Capitală şi aştepta să nască. Evenimentele care s-au derulat atunci au adus însă nenorocirea în familia Radu. "M-au admis în spital la ora 13:00, cu dilataţie de 2 cm. Doctoriţa care m-a ţinut sub supraveghere pe parcursul sarcinii nu era în spital. A ajuns într-un târziu, pe la ora 17:30, şi mi-a făcut o injecţie. M-au luat toate căldurile", povesteşte Alina. La două ore după ce tinerei i s-a rupt apa. Abia în jurul orei 22:00 însă a fost urcată pe masa de naşteri. "În tot timpul ăsta, doctoriţa mea a stat pe hol, la discuţii cu asistentele şi cu moaşa care venea şi mă mai controla din când în când."

NU I-AM AUZIT GLASUL...

Cosmin a venit pe lume fără un scâncet. Din sala de naşteri a fost dus direct la reanimare. "Copilul meu n-a avut oxigen suficient la naştere. Ar fi trebuit să mi se facă cezariană...", spune cu amărăciune mama. Micuţul a stat două săptămâni în incubator, hrănit prin gavaj şi conectat la perfuzii cu fenobarbital. În primele 24 de ore de viaţă a făcut convulsii. "Toate astea i-au afectat creierul...", spune Alina. La insistenţele ei, asistentele i l-au adus pe Cosmin în salon după ce s-a mai întremat. "Voiam neapărat să-l învăţ să mănânce cu biberonul şi să plecăm cât mai repede din acel spital. Oricum stăteam degeaba acolo, pentru că medic neurolog nu exista...", îşi aminteşte Alina. Mama şi băieţelul au stat internaţi o lună. Imediat ce au ajuns acasă, Alina a început să caute un medic care să-i spună exact cu ce sechele a rămas Cosmin după trauma de la naştere.

ÎN CĂUTARE DE SOLUŢII
De la medicii particulari, Alina a ajuns cu băieţelul ei la Spitalul 9 din Bucureşti. Acolo, Cosmin a fost diagnosticat cu tetrapareză spastică. Cauza este lipsa oxigenării creierului la naştere. Acum, la aproape 4 ani, Cosmin nu se poate bucura de jocuri şi jucării la fel ca ceilalţi copii. Trupul lui e prea mic, prea fragil ca să poată alerga, să poată sări sau să poată măcar apuca o minge. "Acum mănâncă bine... Din două în două ore. Însă nu asimilează. La vârsta lui nu are decât 7 kilograme. Dar râde când vorbeşti cu el şi dă semne că înţelege... Ne răspunde în limba lui, gângurind ca un copil mic. Nu poate să stea în funduleţ, nu îşi poate susţine capul drept, iar scaun nu are decât cu ajutorul supozitoarelor", descrie Alina starea actuală a micuţului ei.

Tânăra nu a putut să se resemneze. Ştie, în sufletul ei, că pentru Cosmin trebuie să existe o soluţie. Îşi doreşte cu toate puterile să-l vadă jucându-se cu ceilalţi copii. Să-l audă spunându-i "mama"... Aşa că a început să caute asiduu o rezolvare. Şi, în timp, a întrezărit o luminiţă la capătul tunelului. "Am auzit de la alte mămici în situaţia mea despre Clinica de Recuperare din Ucraina. Mi-au povestit că rezultatele obţinute sunt uimitoare. Şi am decis să îl duc şi pe Cosmin acolo. Am făcut un împrumut în bancă şi am reuşit să mergem de două ori. Iar schimbările se văd", povesteşte Alina.

Pentru a putea spera la un grad de recuperare cât mai mare, medicii ucraineni recomandă cel puţin patru şedinţe de tratament pe an. O singură şedinţă costă 3.052 de euro, preţ la care se adaugă 200 de euro necesari transportului.

Ajutor
"Acum este cea mai bună perioadă pentru recuperarea lui Cosmin. Aşa spun medicii. Cu cât mai devreme, cu atât mai bine. Noi, din păcate, nu ne mai putem permite să plătim pentru singura şansă a copilului nostru... Pentru unii poate părea o sumă infimă, dar pentru noi 3.000 de euro sunt foarte mulţi bani", spune Alina Radu.

Dacă vreţi să îl ajutaţi pe Cosmin să se poată juca împreună cu ceilalţi copii de vârsta lui, faceţi o donaţie, cât de mică, într-unul dintre conturile deschise la Piraeus Bank, sucursala Lacul Tei Bucureşti, pe numele tatălui băieţelului, Radu Ştefan:

Cont RON: RO29 PIRB 4216 2766 3700 2000;

Cont EURO: RO58 PIRB 4216 2766 3700 3000.

Pentru mai multe informaţii despre acest caz, Alina Radu poate fi contactată la numărul de telefon: 0768.92.91.40.

×
Subiecte în articol: pagina de suflete