x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cum poți preveni deteriorarea dinților. Sfaturi de la stomatologi

Cum poți preveni deteriorarea dinților. Sfaturi de la stomatologi

13 Noi 2023   •   14:31
Cum poți preveni deteriorarea dinților. Sfaturi de la stomatologi

Deteriorarea dinților constituie nu doar o problemă estetică, ci și una care poate afecta sănătatea generală a unui individ. Pentru a preveni deteriorarea dinților, este necesară creșterea gradului de conștientizare a importanței igienei orale, controalelor stomatologice și a alegerilor alimentare. De asemenea, cel puțin la fel de importantă este atenția acordată modalităților de protejare a dinților în timpul activităților fizice. Următoarele sfaturi de la medicii stomatologi pot reduce probabilitatea de apariție a unor afecțiuni orale și implicit de deteriorare a dinților.

Igiena zilnică a dinților

 

Pentru a preveni acumularea bacteriilor și formarea cariilor, este important ca dinții să fie periați de două ori pe zi, folosind o pastă de dinți cu fluor. Periajul corect durează cel puțin două minute și se face prin mișcări blânde, circulare, fără a neglija niciun dinte. Medicii stomatologi recomandă, de asemenea, utilizarea în fiecare zi a aței dentare, pentru îndepărtarea particulelor de mâncare și a plăcii dentare acumulate între dinți, unde periuța de dinți nu poate ajunge.

 

Efectuarea controalelor la stomatolog

 

Medicii recomandă efectuarea controalelor stomatologice cu regularitate, la intervale de 6-12 luni, în funcție de sănătatea orală. În cadrul clinicilor de stomatologie Bucuresti pot fi efectuate proceduri de profilaxie dentară, pentru prevenirea afecțiunilor orale, cât și proceduri terapeutice sau chirurgicale, în cazul existenței unor probleme orale.

 

Menținerea unei diete echilibrate

 

Consumul excesiv de alimente și băuturi cu conținut ridicat de zaharuri accelerează deteriorarea smalțului dinților și favorizează formarea cariilor. Prin adoptarea unei diete echilibrate, bogate în vitamine și minerale, și prin limitarea consumului de zaharuri, sănătatea orală va fi îmbunătățită semnificativ.

 

Protejarea dinților în timpul activităților fizice

 

Traumatismele la nivelul gurii reprezintă principala cauză pentru care pacienții cu o igienă orală adecvată solicită tratamente stomatologice. De asemenea, traumatismele sunt cauza principală pentru care persoanele tinere solicită implant dentar Bucuresti. În consecință, pentru cei care practică sporturi de contact sau activități care prezintă risc de traume la nivelul gurii, este imperios necesară utilizarea unei gutiere de protecție pe tot parcursul practicării acestor activități.

 

Atenție la dinții care erup târziu (molarii de minte)

 

Erupția unui molar de minte poate provoca complicații, cum ar fi dureri, infecții sau dislocarea altor dinți. În funcție de evoluția erupției și de poziția pe care molarul o capătă după erupție, uneori poate fi necesară extracția acestui dinte, pentru a nu exista riscul de aglomerare dentară. De asemenea, în cazul în care molarul de minte crește înclinat sau parțial sub gingie, pot să apară chisturi sau chiar tumori benigne, situații care pot conduce la probleme mai grave.

 

×