x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cum se formează varicele şi cum pot fi tratate

Cum se formează varicele şi cum pot fi tratate

de Florin Condurateanu    |    20 Aug 2018   •   19:40
Cum se formează varicele şi cum pot fi tratate

Tristeţe mare pentru femeile care ar vrea să poarte o rochiţă vaporoasă, mai scurtă, care s-ar mândri şi ele cu o fustă tinerească, dar nu pot din pricina urâţirii picioarelor cu varice.

De ce apar acele vene vineţii, umflate, ca nişte şerpi dizgraţioşi, pe gambe? Explicaţia este simplă. Prin artere, inima împinge ca o pompă sânge cu oxigen şi nutrienţi spre ţesuturile şi organele omului. Returul sângelui spre plămâni se petrece prin vene, iar muşchii presează sistemul venos pentru a ridica sângele spre reîmprospătare, împotriva gravitaţiei. La gambe, venele sunt alcătuite şi din nişte supape, asemănătoare cu cuiburile de rândunică, iar aceste supape permit circulaţia sângelui descărcat de oxigen doar în sus, valvele sus-numite nu dau voie sângelui să se întoarcă spre laba piciorului. Unele femei, dar şi unii bărbaţi nu au din naştere aceste supape pe venele picioarelor şi sângele bălteşte, se adună în aceste vene cu defect. Aceste vene devin varice cu o zestre nedorită de sânge băltit, care se îmbogăţeşte în toxine, ele sunt vene varicoase. Unii medici fac o adăugire: venele au pereţi slabi şi, astfel, acele supape, valve, nu mai închid bine, aşa că sângele cade pe contrasens în varicele viitoare. Chirurgii clasici intervin prin stripping, adică sunt smulse venele varicoase, dar smulgerea şi scoaterea lor duce la rupturi la vasele mici, la capilarele ce leagă sistemul venos. Operaţia este sângeroasă, cu internare de câteva zile. Sunt şi metode moderne de eliminare a varicelor cu laser sau cu utilizarea aburului cu bule sau cu substanţe de sclerozare a venelor bolnave.

 

Un medic român, Horaţiu Angelescu, a inventat şi practicat o tehnică bândă, extrăgând varicele pe segmente prin incizii mici, operaţie care se poate face fără spitalizare.

×