x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cum se tratează durerea de umăr în funcție de cauză

Cum se tratează durerea de umăr în funcție de cauză

01 Apr 2024   •   19:51
Cum se tratează durerea de umăr în funcție de cauză

Durerea în zona umărului poate fi rezultatul unei leziuni, fracturi, luxații sau afecțiuni de la nivelul articulației umărului. Leziunile afectează ligamentele, bursele sau tendoanele care înconjoară articulația umărului, dar pot afecta și cartilajul, meniscul și oasele din jurul articulației. Diversele afecțiuni care implică articulația umărului sunt osteoartrita sau artrita degenerativă cu osteofite. Descoperă în articolul de mai jos cum se tratează durerea de umăr în funcție de cele mai frecvente cauze.

Dislocarea umărului

Dislocarea umărului apare atunci când humerusul este separat complet de cavitatea sa articulară. Dislocarea poate fi rezultatul unui traumatism sau al unei mișcări bruște și puternice, cum ar fi o cazătură sau un impact puternic asupra umărului. Principalele simptome ale unui umar luxat includ durerea intensă, umflături, deformare vizibilă a umărului și dificultate în mișcarea brațului. Dislocarea umărului este o urgență medicală. Tratamentul unei luxații de umăr implică reașezarea manuală a humerusului în cavitatea sa articulară.

Bursita

Bursele sunt mici structuri anatomice, cu formă asemănătoare unui săculeț, umplute cu lichid. Rolul lor este de a reduce fricțiunea și de a amortiza impactul între oasele și țesuturile moi, la nivelul articulațiilor. În cazul umărului, bursa subacromială are rolul de a permite mișcările brațului în timp ce acesta este ridicat sau rotit. Atunci când bursa se inflamează apare afecțiunea numită bursită subacromială. Simptomele acestei afecțiuni includ dureri umeri, dificultate la ridicarea brațului sau la mișcările umărului și disconfort în timpul activităților zilnice. Tratamentul pentru bursita subacromială include odihnă, aplicarea compreselor cu gheață sau administrarea medicamentelor antiinflamatoare.

Leziunile coafei rotatorie

Coafa rotatorilor este un grup format din patru mușchi care înconjoară articulația umărului. Acești patru mușchi ajută la menținerea stabilității umărului și ajută la mișcarea ridicării și rotirii externe a brațului. De regulă, leziunile coafei rotatorie apar ca urmare a unui traumatism acut, cum ar fi ridicarea de greutăți sau o căzătură pe umăr sau cot. O ruptură a coafei rotatorie, survenită ca urmare a unui traumatism acut, necesită adesea intervenție chirurgicală pentru a fi tratată eficient.  

Osteoartrita

Osteoartitra este cea mai frecvenă formă de afecțiune articulară în umăr. Există și alte tipuri mai rare de artrită care pot afecta umărul, cum ar fi artrita reumatoidă (care este de natură inflamatorie) sau artrita care se poate dezvolta ca urmare a unui traumatism la nivelul umărului.

În cazul osteoartritei, cartilajul care acoperă capetele oaselor din articulația umărului începe să se uzeze, ceea ce duce la frecarea directă a oaselor între ele. Tratamentul inițial al artrozei umărului este non-chirurgical și include repaus și modificarea activităților zilnice pentru a reduce presiunea asupra umărului afectat, exerciții de recuperare fizică, utilizarea de antiinflamatoare pentru a reduce inflamația și durerea saui injecții cu corticosteroizi în umăr. Dacă durerea este severă și afectează calitatea vieții pacientului, medicul poate recomanda intervenția chirurgicală. 

Sursa foto: Freepik

Bibliografie:

·       www.health.harvard.edu, https://www.health.harvard.edu/pain/ouch-shoulder-pain-and-how-to-treat-it, accesat la 26.03.2024;

·       www.webmd.com, https://www.webmd.com/pain-management/why-does-my-shoulder-hurt, accesat la 26.03.2024;

·       my.clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/25122-shoulder-pain, accesat la 26.03.2024.

 

 

×