x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Curentul nu are cum să ajungă la nerv

Curentul nu are cum să ajungă la nerv

de Florin Condurateanu    |    01 Iun 2021   •   07:12
Curentul nu are cum să ajungă la nerv

Este curentul, atât de hulitul curent, o invenţie românească? În alte ţări, curentul format între o fereastră şi o uşă deschisă nu este acuzat pentru durerile de spate, de faţă, de umăr, ca la noi.

 

Medicii reumatologi povestesc că le intră pe uşa cabinetului mulţi oameni îndoiţi de spate precum mânerul de la baston şi oftează: „M-a tras curentul şi m-a îndoit de durere la şale!”. Este reală această învinuire la adresa curentului de aer ce se naşte între o fereastră deschisă şi o uşă? Un important medic reumatolog mi-a rostit o frază care disculpă învinuitul curent, făcut ţap ispăşitor de multe rele: „Cei care ni se adresează încovoiaţi de dureri la spate, incriminând curentul de aer în care ei au stat, trebuie să înţeleagă ceva. Noi, reumatologii, le facem infiltraţii în vecinătatea nervului inflamat, producător de dureri şi pentru a ajunge cu infiltraţia în apropierea nervului afectat la spate folosim ace lungi de peste 10 centimetri. Păi, ce curent de aer, o vijelie, un tsunami poate traversa 10 centimetri de ţesuturi, muşchi, piele pentru a leza nervul din adânc? Suferinţa lor are alte cauze. Un curent de aer ce se formează prin circulaţia lui aduce o scădere de 1-2 grade a temperaturii zonei şi, de la această răcorire, poate reacţiona defavorabil organismul, nu de la mişcarea aerului din aşa-zisul curent”! Acelaşi mecanism de răcorire a regiunii se întâmplă şi la şofatul cu geamurile deschise, care provoacă dureri, chiar mici paralizii ale obrazului. Trebuie reamintit că perfuziile împotriva durerilor se pot face de două ori pe an, injecţiile fiind decalate cu două săptămâni. Se tratează aceste dureri cu antiinflamatoare, cu medicamente împotriva durerii, cu decontracturante ale musculaturii. Când durerea este localizată doar la şale este vorba de lumbago, dacă durerea coboară şi pe nervul piciorului, diagnosticul este de lombosciatică.

 

Dacă durerea până la degetele picioarelor este însoţită şi de pierderea sensibilităţii, de uşoare paralizii, de imposibilitatea de a mai controla laba piciorului, există riscul să fie o hernie de disc şi e treaba neurochirurgului.

 

 

×