x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate De ce este important să îți corectezi poziția dinților și cum te poate ajuta un aparat dentar

De ce este important să îți corectezi poziția dinților și cum te poate ajuta un aparat dentar

11 Mai 2023   •   11:11
De ce este important să îți corectezi poziția dinților și cum te poate ajuta un aparat dentar

Multe persoane consideră estetica dentară și tratamentele aferente doar în strânsă legătură cu aspectul dinților și prin urmare nu le acordă importanța meritată.

Cu toate acestea tratamentele dentare nu doar contribuie la un zâmbet mai frumos ci și susțin sănătatea dinților, aliniamentul acestora și mușcătura corectă. Toate acestea contribuie la starea de sănătate generală a corpului.

Deoarece în corp totul este conectat, o mușcătură greșită poate cauza alte probleme dentare, fără să îți dai seama, de la dureri de cap până la pierderea dinților și în timp necesitatea unui implant dentar.

Cum ajung dinții să fie aliniați defectuos

Pe lângă trăsăturile fizice normale, cum sunt dinții într-o anumită formă sau aliniere, există o serie de factori care pot afecta forma și mușcătura dinților: bolile dentare, leziunile maxilarului, pierderea dinților sau obiceiurile proaste: împingerea dinților, utilizarea suzetei sau biberonului prea mult timp, sugerea prelungită a degetului mare. Modul în care respiri poate influența, de exemplu respiratul cu gura deschisă poate modifica poziția maxilarelor.

Înainte de a apela la alte proceduri de cosmetizare a dinților, cum sunt fațete dentare sau alte tratamente, îndreptarea acestora este primul pas.

Ce probleme poate cauza aliniamentul greșit al dinților

Înainte de a decide ce fel de aparat dentar pret sau modele ai nevoie, iată la ce poate conduce ignorarea alinierii dinților:

-Mestecarea necorespunzătoare care poate duce la uzura dinților în exces și afectarea maxilarului

-Probleme de vorbire

-Încordarea sau tensionarea maxilarului

-Dificultatea unei igiene dentare corecte, ceea ce poate duce la boli dentare

-Stima de sine scăzută datorită zâmbetului.

Cum știi că ai nevoie să îți corectezi aliniamentul dinților?

În multe cazuri este ușor să observi la o simplă privire cu ochiul liber. Însă medicul dentist poate cerceta mai amănunțit situația și face radiografii sau amprente dentare. În urma acestora stomatologul poate elabora un plan de tratament special conceput pentru nevoile tale și ce trebuie să faci pentru a avea un zâmbet frumos și sănătos.

Dinții drepți nu înseamnă doar un zâmbet frumos

Dinții drepți sunt mai ușor de curățat și îngrijit. Dinții strâmbi pot face periajul sau îndepărtarea plăcii dentare mai dificilă, ceea ce poate conduce la inflamarea gingiilor, carii, sângerare sau alte boli gingivale.

Chiar dacă dinții din față par drepți, poate exista o problemă cu mușcătura, sau dinți care ies în afară. Ceea ce poate duce la uzura dinților, ciobirea sau scrâșnirea lor. Iar în timp la probleme ale maxilarului și articulațiilor, descompunerea oaselor care le susțin și dureri de cap, migrene  și alte probleme. Sau chiar dificultăți de vorbire și de mestecare a alimentelor sau probleme de somn.

 

Un aparat dentar este un dispozitiv ortodontic care ajută la alinierea dinților și maxilarelor, de mare ajutor în cazul dinților strâmbi, înghesuiți sau distanțați. Acesta aplică o presiune ușoară și ajustează dinții treptat, în funcție de gravitatea problemei în câteva luni până la câțiva ani.

Decizia asupra unui aparat dentar se ia împreună cu medicul stomatolog, pentru a vedea ce tip este cel mai potrivit, împreună cu riscurile și beneficiile utilizării.

×