x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate De ce un infarct este urmat de un altul

De ce un infarct este urmat de un altul

de Magda Marincovici    |    28 Iun 2012   •   18:18
De ce un infarct este urmat de un altul

Cercetatorii americani au reusit sa dea un raspuns la intrebarea de ce persoanele care au trecut printr-un infarct sunt foarte aproape de a-l face pe al doilea. Explicatia? Primul infarct de miocard il antreneaza pe al doilea prin accelerarea fenomenului de ateroscleroza (acumularea de placi de grasime pe peretii arterelor), potrivit unui studiu publicat in aceasta saptamana in revista Nature. La ora actuala, aproape 90% dintre bolnavi supravietuiesc primului infarct. Dar acestia se mentin in zona riscului major al unor noi complicatii cardiace in decurs de un an de la primul infarct. Astfel, potrivit unui studiu realizat in SUA, 17,4% fac un nou infarct. Studiul releva un veritabil cerc vicios: infarctul provoaca o inflamare acuta cu scopul de a repara leziunea cardiaca, care la randul ei agraveaza ateroscleroza care este la originea unui nou infarct.

Cercetarea efectuata in SUA arata ca infarctul sporeste productia de celule sanguine numite monocite care intervin in mecanismul inflamarii si odata cu acest fenomen sporeste riscul desprinderii placilor de aterom conducand la infarct. Studiul cercetatorilor americani a fost efectuat pe rozatoare, dar ei au convingerea ca fenomene similare se produc si in cazul oamenilor, deoarece ei au descoperit o crestere a numarului celulelor suse sangvine in splina pacientilor care au decedat din cauza infarctului. De asemenea, ateroscleroza este raspunzatoare de producerea de accident vascular cerebral si de arterita la membrele inferioare. Ateroscleroza este influentata, in special, de excesul de colesterol si de alte grasimi, de hipertensiunea arteriala, obezitate, diabet si tabagism. Studiul cercetatorilor americani pledeaza pentru tinerea sub control a factorilor ce pot conduce la un nou infarct. In acest sens, o solutie o reprezinta terapiile tintite, personalizate care, in viitor, ar putea reusi, de asemenea, sa combata acea inflamare care deschide calea unui nou infarct.

La ora actuala, infarctul si accidentul vascular cerebral sunt in topul afectiunilor provocatoare de decese la persoane din ce in ce mai tinere.

×