x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Dependenţa de internet

Dependenţa de internet

de Magda Marincovici    |    08 Sep 2013   •   19:36
Dependenţa de internet
Sursa foto: Thinkstock

În premieră, un spital american lansează un program de dezintoxicare adresat adolescenţilor obsedaţi de calculator
Primul program de dezintoxicare de dependenţa de internet a fost lansat de Bradford Regional Medical Center (BRMC) din Pennsylvania. Dependenţa de internet nu este recunoscută oficial în lucrările de specialitate de psihiatrie. Dar ea este reală şi periculoasă pentru dependenţii de net, explică autorul acestui program, doctorul Kimberly Young. Acest program este destinat în special tinerilor cu vârste de peste 18 ani care nu au reuşit să facă faţă acestei dependenţe în mod individual. “Simpla dependenţă de noile tehnologii nu înseamnă neapărat că este vorba de boală. Dar acest program de dezintoxicare nu a fost conceput pentru adolescenţii dependenţi de Smartphone, ci pentru persoanele ale căror stil de viaţă este puternic afectat din cauza acestei veritabile obsesii de internet, explică doctorul Kimberly Young.

Pentru fiecare dintre noi este important să ştim cum se manifestă acest tip de dependenţă. Potrivit specialiştilor, obsesia de internet se manifestă printr-un comportament compulsiv care interferează cu stilul de viaţă normal. Ea provoacă un stres accentuat în cadrul familiei, printre prieteni, apropiaţi, colegi de muncă. Pentru cei care iau în calcul să iniţieze un proiect similar, trebuie să ştie că, înainte de acceptarea de se integra într-un astfel de program de dezintoxicare, pacienţii vor completa un chestionar de specialitate prin care se analizează nivelul de dependenţă, spune doctorul  Kimberly Young. Şi acum doctorul Young ne introduce în programul propriu-zis. Acesta constă într-un cantonament de zece zile într-o unitate de îngrijiri adecvate, securizată corespunzător. În cursul acestei cure de dezintoxicare, practic, pacientului i se refuză orice acces la un calculator, leptop etc. Este o etapă care poate fi considerată de aceşti pacienţi ca fiind înspăimântătoare, provocatoare de depresie, de stări de iritare şi care îi poate face uneori chiar violenţi. 

Prin acest program special, pacienţii trebuie să conştientizeze că, de fapt, internetul este cel care le organizează viaţă. Ei trebuie să conştientizeze că, oricând, sunt gata să sacrifice tot ce au mai de preţ pentru a fi în continuare conectaţi pe net. Programul Regional Medical Center  are o secţiune consacrată stabilizării pacienţilor şi o a doua secţiune, care vizează asistenţa de specialitate asigurată de o echipă medicală pluridisciplinară. Din această echipă fac parte psihiatri, psihologi, consilieri în toxicomanie, infirmiere specializate în îngrijiri de tip psihiatric etc. care au ca obiectiv ajutorarea pacienţilor de a se tratata de dependenţa de internet şi calculatoare şi de a reveni la un mod de viaţă sănătos. Potrivit unui sondaj recent efectuat în 2.000 de colegii din zona Charente-Maritime (Franţa), peste jumătate dintre elevii de clasa a III-a stau peste trei ore zilnic pe net şi 3% dintre aceştia, atenţie, peste 10 ore. Fetele (80%) sunt mai atrase de chat, blog decât de facebook, precum şi de muzică (20%). Băieţii (40%) sunt conectaţi la jocuri online, 30%, la video şi 30% sunt pe forumuri şi cumpărături.

Acest tip de dependenţă este îngrijorător şi din ce în ce mai frecvent şi la adolescenţii din ţara noastră. Dar, din păcate, nu avem dimensiunea acestuia şi, mai ales, o strategie de combatere a dependenţei de calculator. 


×