x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Descoperire IMPORTANTĂ în medicină. Uleiul de canabis eficient în tratarea autismului

Descoperire IMPORTANTĂ în medicină. Uleiul de canabis eficient în tratarea autismului

21 Dec 2021   •   18:25
Descoperire IMPORTANTĂ în medicină. Uleiul de canabis eficient în tratarea autismului

Uleiul de canabis medicinal este eficient în tratarea autismului, arată un studiu al Universității Tel Aviv (TAU). Experimentele au fost realizate, deocamdată, pe animale. Cercetarea a fost publicată în jurnalul Translational Psychiatry, publicat de Nature, scrie agenția TPS.

Rezultate îmbucurătoare au fost înregistrate la parametrii comportamentali dar și la cei biochimici.
''Procesul obişnuit de testare a noilor medicamente implică cercetarea în vase Petri, urmată de modele animale şi, în final, de un studiu clinic pe oameni.În cazul canabisului medicinal, procesul a fost inversat: tratamentele au început pe oameni. Deoarece canabisul nu este definit ca medicament, au fost deja efectuate studii pe copii şi adolescenţi cu autism - fără cercetări preliminare care să abordeze probleme precum efectul canabisului asupra proceselor biochimice din creier, lichid cefalorahidian sau sânge, cine poate beneficia și de ce fel de ulei de canabis. Există multă dezinformare pe tema canabisului medicinal şi a autismului, iar proiectul de doctorat al lui Shani Peleg reprezintă o cercetare de bază de pionierat în ceea ce priveşte tratarea autismului cu ulei de canabis'', spune Daniel Offen, profesor la Facultatea de Medicină Sackler.

Autismul este o tulburare de neurodezvoltare, iar principalele simptome sunt deficienţele sociale şi comportamentele compulsive. Cazurile sunt de la uşoare la severe, iar cauzele sunt agenetice sau de mediu.

La 1% dintre cazurile de autism există o asociere cu o mutaţie într-o singură genă, numită Shank3. În acest studiu, au folosit modele animale cu o mutaţie la nivelul Shank3 pentru a testa eficacitatea uleiului de canabis pentru atenuarea simptomelor.

''Am observat că uleiul de canabis are un efect favorabil asupra comportamentelor compulsive şi anxioase la modele animale. Potrivit teoriei predominante, autismul implică supraexcitarea creierului, ceea ce provoacă un comportament compulsiv. În laborator, pe lângă rezultatele la nivel comportamental, am observat o reducere semnificativă a concentraţiei de glutamat, un neurotransmiţător excitator, în lichidul spinal, ceea ce poate explica diminuarea simptomelor comportamentale'', a spus Shani Poleg, coordonatoarea studiului. 

A fost astfel descoperit faptul că THC, responsabil pentru senzaţia de euforie asociată cu consumul de canabis, este eficient în tratarea autismului chiar şi în cantităţi mici.
''Studiul nostru arată că atunci când tratăm autismul cu ulei de canabis medicinal nu este nevoie de un conţinut ridicat nici de CBD, nici de THC. Am asistat la o îmbunătăţire semnificativă în teste comportamentale în urma tratamentelor cu ulei de canabis care conţin cantităţi mici de THC şi nu am observat efecte pe termen lung în testele cognitive sau emoţionale efectuate la o lună şi jumătate de la debutul tratamentului'', precizează Daniel Offen. 

×
Subiecte în articol: autism ulei de canabis