x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Descoperire importantă în medicină. Un gel din venin de șarpe ajută la vindecarea rănilor

Descoperire importantă în medicină. Un gel din venin de șarpe ajută la vindecarea rănilor

20 Iun 2022   •   12:20
Descoperire importantă în medicină. Un gel din venin de șarpe ajută la vindecarea rănilor

Un gel din venin de șarpe poate grăbi coagularea sângelui, făcându-l astfel util în vindecarea rănilor, scrie agenția Xinhua.

"Despre şerpii veninoşi se ştie că au un amestec puternic de diferite molecule. Anumite molecule au o activitate foarte puternică asupra sistemului de coagulare a sângelui uman", a spus autoarea principală a studiului, doctor Amanda Kijas, de la Institutul Australian pentru Bioinginerie şi Nanotehnologie (AIBN) din cadrul UQ. Prin urmare, unele proteine din venin pot coagula sângele în mai puțin de un minut. 

Cercetători de la Universitatea Queensland (UQ) din Australia au realizat un gel care conține proteine din veninul șarpelui brun care trăiește în estul țării și de la vipera solzoasă. Acesta coagulează sângele de trei ori mai repede decât în mod natural, ceea ce face ca pierderile  de sânge să fie reduse de cinci ori, arată un studiu publicat în Advanced HealthCare Materials.

Gelul se menține lichid dacă este depozitat într-un loc răcoros și se solidifică în contact cu temperatura corpului sigilând rana. Produsul poate fi comercializat în farmacii și poate face parte din trusele de prim ajutor al paramedicilor sau militarilor sanitari din zonele de conflict. 
"Până la 40% dintre decesele provocate de traume sunt rezultatul sângerărilor necontrolate, cifra fiind mult mai mare când vine vorba despre personalul militar cu sângerări grave într-o zonă de conflict. Când apare o leziune traumatică, complexitatea procesului de vindecare suprasolicită capacitatea organismului de a controla sângerarea", a dexplica Kijas.

De asemenea, gelul este util și persoanelor care au deficiențe de coagulare, respectiv hemofilie. 

Totodată, cercetătorii analizează posibilitatea de utilizare a acestuia pentru arsuri și altor leziuni. 

Produsul se află în faza testărilor preclinice. 
 

×
Subiecte în articol: venin de sarpe