x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Descoperire revoluționară. Un nou tratament pentru Alzheimer

Descoperire revoluționară. Un nou tratament pentru Alzheimer

09 Iun 2021   •   11:58
Descoperire revoluționară. Un nou tratament pentru Alzheimer

Un nou tratament pentru boala Alzheimer a fost aprobat în Statele Unite, după o pauză de două decenii, scrie AFP. Cu toate acestea, afecțiunea nu este rezolvată.

Medicamentul a fost aprobat de Agenția pentru Alimente și Medicamente (FDA), este comercialzat sub denumirea de Aduhelm și dezvoltat de compania americană Biogen. Ultimul a fost realizat în anul 2003 și toate abordau doar simptomele bolii, nu cauzele acesteia. 

"Deşi datele despre Aduhelm sunt complicate şi din respect faţă de beneficiile sale clinice, FDA a stabilit că există dovezi substanţiale care arată că Aduhelm reduce plăcile de beta-amiloid din creier şi că este rezonabil să credem că reducerea acestor plăci va duce cel mai probabil la beneficii importante pentru pacienţi", apreciază FDA. Agenția a mai precizat că Biogen trebuie să organizeze un studiu clinic post-autorizare pentru a verifica beneficiile clinice ale medicamentului. ''Dacă medicamentul nu funcţionează aşa cum sperăm, vom putea să luăm măsuri pentru a îl retrage de pe piaţă".

Adulhelm distruge plăcile formate de proteinele ''amiloide'', aflate în creierele pacienţilor. Prin comprimarea neuronilor, acestea sunt vinovate de dezvoltarea afecțiunii și îi determină pe bolnav să-și piardă definitiv memoria dar și capacitatea de judecată.

Boala devine tot mai răspândită pe fondul îmbătrânirii populației globului. Datele OMS arată că există peste 30 de milioane de cazuri înregistrate. 

Însă noul tratament nu este unul miraculos. Este foarte scump, costând 50.000 de  dolari anual și destinat doar pacienților aflați într-un stadiu incipient al bolii. Chiar și așa, eficiența sa este limitată.

Totuși, afecțiunea nu progresează repede ș în cele 18 luni de studiu cu Biogen, datele relevă doar o mică diferență între pacienții cărora le-a fost administrat și cei cu placebo. 

Un comitet de experţi a cerut FDA de a respinge tratamentul. 

Cercetările pentru noi tratament anti Alzheimer continuă deși companii mari au renunțat.

''Niciun medicament, oricât de bun, nu va fi singur soluţia la Alzheimer'', a transmis neurologul Jonathan Schott de la University College London, insistând asupra importanţei prevenţiei.
 

×
Subiecte în articol: alzheimer