x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Deşeurile medicale, cu HIV

Deşeurile medicale, cu HIV

de Magda Marincovici    |    24 Noi 2011   •   21:00
Deşeurile medicale, cu HIV

20% dintre deseurile din sistemul medical sunt considerate periculoase, fiind sursa de infectii si de conta­mi­na­re toxica sau radioactiva. Potri­vit unui comunicat al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in fiecare an, in lume sunt efectuate 16 miliarde de injectii, insa nu toate acele si seringile folosite sunt corect eliminate. Astfel, desurile provenite din sistemul medical pot contine microorganisme periculoase, susceptibile de a infecta pacientii spitalizati, personalul medical si chiar marele public.

Pericol de infectii prezinta deseu­rile contaminate cu sange, derivati de sange, culturi de agenti infectiosi, desurile provenite de la pacienti spitalizati in zone izolate, probele prelevate pentru precizarea diagnosticului continand sange si lichide fiziolo­gice, animalele de laborator infectate, unele materiale si echipamente contaminate. De asemenea, pericol major, cancerigen prezinta medicamentele citotoxice folosite in tratamentul cancerului. Radioactive sunt vasele contaminate cu material de diagnostic radioactiv, materialele pentru radioterapie. Acelasi comunicat al OMS se refera si la conta­minarea cu metale grele, cum ar fi mercurul provenit de la termometre sparte.

Principalele locuri unde pericolul de contaminare prin deseuri prove­nite din sistemul medical sunt spitalele, laboratoarele si centrele de cercetare, morga sau alte centre de autopsie, bancile de sange si servi­ciile de donare a sangelui, centrele de ingrijire a persoanele in varsta. Aceste deseuri pot fi cauza unor arsuri prin iradiere, rani provocate de obiecte ascutite, intoxicatie prin produse farmaceutice, in special anti­bio­tice si citotoxice, compusi to­xici etc.

Conform OMS, in anul 2000, in lume, injectiile facute cu material contaminat au provocat 21 milioane de infectii cu virusul hepatitei B, 2 milioane de infectii cu virusul hepa­ti­tei C si 260.000 cu HIV. Multe dintre aceste infectii ar fi putut fi evitate daca seringile si acele ar fi fost distruse in mod corect dupa ce au fost folosite. Practica extrem de periculoasa a refolosirii seringilor si acelor este inca frecventa in unele tari din Africa, Asia si din Europa Centrala si de Est. Printre tarile mentionate in comunicatul OMS unde, de-a lungul timpului, au fost inregistrate grave accidente provocate prin contrami­na­rea cu deseuri care nu au fost in mod corect eliminate sunt Brazilia, Mexic, Maroc, Algeria, Federatia Rusa etc.

×
Subiecte în articol: starea de sănătate