x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Doar medicii stabilesc sau sistează un tratament

Doar medicii stabilesc sau sistează un tratament

de Florin Condurateanu    |    05 Oct 2020   •   19:10
Doar medicii stabilesc sau sistează un tratament
Sursa foto: Victor Stroe

Stabilirea tratamentului după ureche, de către pacient, că aşa i-a zis o vecină sau vreun văr, este o capcană foarte periculoasă. Doar medicii sunt cei ce pun diagnosticul, recomandă terapia şi doar ei o opresc.

 

A rulat şi în România acum o vreme un film italian poliţist, detectivul jucat de simpaticul Giani Morandi era arătat în film că avea un tic: îşi punea mereu picături în nas, având obsesia că are nasul tot timpul înfundat. De altfel, acest obicei al picurării exagerate de soluţii de desfundare a nasului este chiar contraindicat. Aceste picături usucă mucoasa din prea multă întrebuinţare şi se cade în extrema cealaltă, se deschide uşa rinitei cronice. Doar medicul recomandă utilizarea picăturilor în nas în caz de răceli, gripe, tot el stabileşte câte zile sunt acestea folosite.

O altă greşeală întâlnită în populaţie se iveşte în tratarea vertijelor, acelor ameţeli pornite din urechea internă. Acolo, în lichidul din labirint, plutesc nişte cristale, otoliţi, care în caz de vertij se mişcă haotic, ating crestele labirintului dezordonat şi aduc acele ameţeli, însoţite uneori şi de tulburări ca greaţa, transpiraţiile abundente, durerile de cap. Era o vreme când se recomandau medicamente care să potolescă aceste tulburări neuro-vegetative şi să liniştească starea din ureche.

Azi, ştiinţa ORL recomandă folosirea acestor medicamente doar 3 zile, iar pentru calmarea urechii se trece la exerciţii de schimbare bruscă a poziţiei pacientului. Aceste fineţuri nu le poţi afla prin telefonul fără fir de la nespecialişti, ci doar de la medici. Este obligatoriu ca, în cazul tratamentului cu antibiotice, să se respecte orarul administrării lor fixat de medic, cu eşalonare la 6 ore sau la 12 ore. Este o explicaţie ştiinţifică, antibioticul lucrează eficient dacă se află într-o anume concentraţie în organism, de aceea se dau antibiotice la o anumită perioadă de timp.

ntreruperea unui tratament după vrerea pacientului este o gafă cu urmări grave. De exemplu, în hipertensiunea arterială, boală cronică ce trebuie ţinută în frâu cu medicamente stabilite de medic pentru fiecare zi. Unii hipertensivi, când se simt bine, sistează cu de la ei putere aceste medicamente şi valorile mari ale tensiunii revin cu risc de accident vascular cerebral.

 

Cele mai multe glaucoame cu tensiune mare intraoculară se tratează cu diverse coliruri stabilite de oftalmolog. Tot medicul impune ca punerea acestor picături în ochi să se facă la ore precise.

 

×