x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Doctorul Sorin Petrea, directorul medical IBI "Matei Balş": "Este posibil să fim la începutul unei epidemii de rubeolă"

Doctorul Sorin Petrea, directorul medical IBI "Matei Balş": "Este posibil să fim la începutul unei epidemii de rubeolă"

de Magda Marincovici    |    07 Feb 2012   •   12:03
Doctorul Sorin Petrea, directorul medical IBI "Matei Balş": "Este posibil să fim la începutul unei epidemii de rubeolă"

Daca tinem seama ca exista un segment de populatie – mai ales tineri - care nu s-a vaccinat contra rubeolei si nici nu a facut aceasta boala, s-ar putea sa fim la inceputul unei epidemii de rubeola', ne avertizeaza doctorul Sorin Petrea, directorul medical al Institutului National de Boli Infectioase "Prof. dr. Matei Bals" din Bucuresti.

De la inceputul anului, la Institutul "Matei Bals" s-a inregistrat un numar mult mai mare de cazuri de rubeola, majoritatea fiind tineri. In intervalul 25-31 ianuarie 2012 s-au inregistrat 142 de cazuri, iar pe 1 februarie, 44 cazuri.

Doctorul Sorin Petrea spune ca este segmentul de tineri care nu au facut boala in copilarie si nu au beneficiat de vaccinul antirubeolic. Trebuie stiut ca acest vaccin a fost introdus relativ tarziu, aproximativ in anul 2000 si ca pana atunci a functionat autoimunizarea: faci rubeola si dobandesti anticorpi. De asemenea, mai trebuie stiut ca nimeni nu scapa de rubeola, daca nu a fost vaccinat, "deoarece virusul circula', indiferent de anotimp.

Doctorul Sorin Petrea precizeaza ca rubeola este o boala usoara care se trateaza simptomatic. Boala se caracterizeaza prin eruptie cutanata generala, marirea ganglionilor la nivelul cefei si axilelor, asociata sau nu cu stare de febra moderata. Prima masura este consultarea medicului de familie si izolarea la domiciliu. Doctorul Sorin Petrea recomanda in mod special gravidelor sa evite contactul cu persoanele cu rubeola si, de asemenea, sa evite locurile aglomerate, cu potential crescut de contagiune".

×