x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Donarea sânge, o urgență în România. Condiții și avantaje pentru persoanele care vor să salveze viețile bolnavilor

Donarea sânge, o urgență în România. Condiții și avantaje pentru persoanele care vor să salveze viețile bolnavilor

30 Aug 2024   •   14:30
Donarea sânge, o urgență în România. Condiții și avantaje pentru persoanele care vor să salveze viețile bolnavilor

Prin donarea de sânge pot fi salvate viețile bolnavilor în stare gravă. Însă România are deficiențe la donarea de sânge, în pofida numeroaselor campanii desfășurate în ultimii ani.

Deși autorităţile române au crescut valoarea tichetelor pe care românii le primesc dacă donează sânge, suntem sub 2% din populaţie la numărul de persoane care aleg să facă acest lucru.

Cine poate dona sânge 

Donatorii de sânge trebuie să îndeplinească anumite condiții. Aceștia trebuie să aibă între 18 și 60  de ani, cel puțin 50 de kilograme și tensiunea arterială între 10 și 18. 

Totodată,  trebuie să fie cetăţeni români sau rezidenți în România şi să nu fi suferit intervenţii chirurgicale în ultimele şase luni.

Citiți și Guvernul a dat Ordonanța „Doctor până la adânci bătrâneți”. Noile reguli pentru pensionarea medicilor

Cât de des poţi dona sânge 

Pentru a se evita riscul apariţiei unor probleme de sănătate, un bărbat nu are voie să doneze sânge de mai mult de 5 ori pe an, iar o femeie nu are voie să doneze sânge de mai mult de 4 ori pe an.

Între donările de sânge trebuie să exite o pauză de cel puțin 8 săptămâni. 

Citiți și Monitorizare video în secţiile de ATI și la Urgențe

Avantajele donării de sânge 

Primul și cel mai important avatntaj este salvarea de vieți omenești. 

Există însă și avantaje materiale. Autoritățile române au decis majorarea valorii tichetelor de masă pe care le primesc donatorii. Aceștia primesc tichete în valoare totală de 280 de lei pentru o donare de sânge, ceea ce înseamnă 1.400 de lei pe an pentru un bărbat și 1.120 de lei pentru o femeie, potrivit observatornews.ro.

×
Subiecte în articol: donare sange donatori bolnavi