x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Dr. Alina Tănase, directorul medical al Institutului Clinic Fundeni: “Sperăm ca în 2013 să facem peste 100 de transplanturi medulare”

Dr. Alina Tănase, directorul medical al Institutului Clinic Fundeni: “Sperăm ca în 2013 să facem peste 100 de transplanturi medulare”

de Magda Marincovici    |    16 Apr 2013   •   18:25
 Dr. Alina Tănase, directorul medical al Institutului Clinic Fundeni: “Sperăm ca în 2013 să facem peste 100 de transplanturi medulare”
Sursa foto: LUCIAN ALECU/JURNALUL NATIONAL

Lista de aşteptare pentru un transplant medular în cazul pacienţilor cu leucemie se va scurta foarte mult odată cu extinderea capacităţii secţiei de transplant medular de la Institutul Clinic Fundeni (ICF) şi intrarea în funcţiune a Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH). 

“Activitatea de transplant medular a început cu şapte paturi sterile (adulţi şi copii) în prezent pacienţii având la dispoziţie compartimente lărgite şi reamenajate:12 paturi pentru adulţi şi 6 pentru copii în camere sterile”, a anunţat managerul ICF,  dr. Carmen Orban.   “Pentru mine această extinderea înseamnă dublarea numărului de proceduri, adică reducerea numărului de pacienţi de pe lista de aşteptare. Cu cât scazi lista de aşteptare şi oferi procedura mai repede, cu atât şansele de a salva viaţa pacientului este mai mare. Cu cât pacientul este amânat cu atât creşte riscul ca boala să progreseze şi să pierzi momentul transplantului. Pentru că la transplantul medular nu e ca la cel de organe, să poţi aştepta un organ. Leucemia e o boală agresivă, care recade şi nu trebuie ratat momentul când pacientul are indicaţia de transplant”, precizează dr. Alina Tănase, directorul medical al ICF. Capacitatea de transplant medular a crescut prin finalizarea proiectului “Salvează Vieţi” promovat de dr Carmen Uscatu şi Oana Georghiu. 

De la începtul anului în ţara noastră funcţionează Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH). Aceasta înseamnă că orice pacient cu indicaţie de transplant de la donator (alotransplantul) care nu are donator compatibil în familie, prin acest registru i se poate găsi unul compatibil. Registrul nostru este conectat la celelalte registre  internaţionale. În prezent, suntem în faze diferite de a găsi celule pentru pacienţii noştri. Această căutare durează, în medie, două luni. Până acum, în acest registru s-au înscris aproximativ 2.000 de donatori voluntari, dintre care 1.700 sunt testaţi putând intra oricând în procesul de identificare a compatibilităţii cu un pacient care are nevoie de un transplant şi nu are în familie un donator. Prin acest registru doi pacienţi adulţi au fost salvaţi. “Am recoltat celule de la primul donator român pentru un pacient din Rusia. Şi am realizat aici un transplant cu celule de la donator neînrudit, celule aduse de la Bruxelles . De asemenea, intrarea în funcţiune a registrului va contribui la reducerea numărului pacienţilor trimişi în străinătate pentru transplant medular ». explică dr Alina Tănase.

Dr Aurora Dragomirişteanu, directorul general al RNDVCSH, spune că registrul nostru are recunoaşterea tuturor autorităţilor internaţionale. Astfel, pacienţii români pot beneficia de donatori ai tuturor registrelor internaţionale. În prezent, avem legătură directă şi mult simplificată cu registrele internaţionale ceea ce scurtează timpul de căutare, de identificare, de mesaje în beneficiul pacienţilor.

La început a fost dorinţa

Profesorul Dan Coliţă povesteşte că totul a început în anul 2000. La Clinica de pediatrie era o secţie numită biberonerie unde se pregătea hrana pentru sugarii cu dispepsie. Cu timpul biberoneria nu şi-a mai găsit rostul pentru că au apărut tot felul de diete speciale pentru aceşti prunci. Atunci, prof. George Arion, şeful clinicii de pediatrie, a a avut fericita idee să ofere spaţiul biberoneriei pentru înfiinţarea unei secţii sterile destinate pacienţilor cu leucemii. Lucrarea a fost extrem de anevoioasă. Biberoneria s-a transformat într-o secţie sterilă cu şapte paturi, la comun, adulţi şi copii cu leucemii sau limfoame, boli  ucigătoare, pornite din măduvă. Lucrare a fost într-atât de bine făcută încât reprezentanţii Fundaţiei Carreras – ramura germană -  au ales să sprijine secţia de la Fundeni, deşi la acest ajutor sperau secţii din mai multe ţări.

Secţia sterilă este extrem de importantă. Pacienţii cu leucemii sau limfoame nu mai fabrică globule nici roşii, nici albe, nici trombocite. Ei au nevoie de un spaţiu steril, deoarece nu mai au globule albe şi nu se mai pot apăra de infecţii. Secţia sterilă e un  spaţiu izolat de lume: cu aer neinfectat, cu apă sterilă, unde pacientul primeşte  alimente preparate în condiţii speciale.

În 2001, s-a făcut aici primul transplant medular. Şi de atunci, spune profesorul Coliţă, s-au realizat 450 de proceduri. În primele trei luni ale lui 2013, s-a atins un număr record: 44 de auto şi alotransplanturi, datorită creşterii numărului camerelor sterile. Iar dr Alina Tănase are credinţa că în acest an “trecem de 100 de proceduri”.

×