x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Europenii, cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor

Europenii, cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor

de Magda Marincovici    |    28 Mar 2012   •   16:35

Europa este in topul continentelor cu cel mai mare consum de alcool, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Astfel, europenii consuma in medie aproximativ 12,5 litri de alcool in fiecare an, ceea ce reprezinta aproape trei pahare cu vin zilnic. Conform Zsuzsanna Jakab, responsabil OMS pentru zona Europei, consumul mediu de alcool pe continentul nostru este de doua ori mai mare comparativ cu media la nivel mondial, ceea ce, evident, nu este lipsit de consecinte asupra sanatatii bautorilor si a celor din preajma acestora.

Raportul OMS privitor la consumul de alcool indica unele diferente importante intre regiunile geografice ale vechiului continent. In zona estica a Europei, media anuala a consumului de alcool al unei persoane este de 14,5 litri, devansand vestul european, unde media este de 12,4 litri si sudul, cu 11,2 litri. Raportul mai arata, de asemenea, ca europenii din sud si cei din vest au tendinta de a bea la ore fixe, la masa, in special vin, in timp ce europenii din est si zona Scandinaviei beau cand au chef. Din acelasi raport mai reiese ca aproximativ 12% dintre decese la categoria de varsta 15-64 de ani sunt puse pe seama abuzului de alcool, respectiv un deces din sapte la barbati si un deces din 13 la femei.

OMS atrage atentia, in finalul raportului, ca 2,5 milioane de persoane mor in fiecare an, la nivel mondial, ca urmare a consumului exagerat de alcool. In Europa, Romania se plaseaza in primele cinci locuri in privinta consumului de alcool mediu pe cap de locuitor.

×