x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate "Există riscul ca banii alocaţi de CNAS să nu ajungă la institut"

"Există riscul ca banii alocaţi de CNAS să nu ajungă la institut"

de Maria Ioana    |    Magda Marincovici    |    03 Noi 2011   •   09:28
"Există riscul ca banii alocaţi de CNAS să nu ajungă la institut"

Colegiul Medicilor din Romania (CMR) solicita de urgenta rectificarea bugetului si alocarea sumelor necesare pentru functionarea sistemului spitalicesc si pentru tratarea bolnavilor din Romania. In principal, CMR semnaleaza situatia critica in care se afla Institutul de Boli Cardiovasculare 'Prof. Dr. C.C. Iliescu' din Bucuresti, 'una dintre unitatile de referinta, aflate in prezent in incapacitatea de a-si duce la indeplinire menirea pentru care exista, respectiv tratarea pacientilor.

Managerul Institutului 'CC Iliescu', conferentiar doctor Serban Bubenek, a anuntat c` a epuizat, la finele lui octombrie, banii alocati pe acest an. Ieri seara, conf. dr. Bubenek s-a intalnit cu ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli, pentru a se asigura ca banii pe care presedintele CNAS, Lucian Duta, ii aloca Institutului 'CC Iliescu' pentru functionarea acestuia in luna noiembrie chiar vor fi destina]i continuarii activitatii medicale. 'Sper ca banii promisi de presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sa fie destinati, intr-adevar finantarii institutului si nu achitarii unor datorii la medicamente'. Conf. dr. Serban Bubenek ne-a mai declarat c` inca de la semnarea contractului cu CNAS pe 2011, a avertizat ca suma alocata va fi epuizata in octombrie, Institutul ramanand fara finantare pentru ultimele doua luni ale anului. Si aceasta este situatia pentru toate spitalele din Romania. “Din pacate, situatia nu este singulara, toate unitatile spitalicesti neavand in prezent asigurata finantarea corespunzatoare necesara pana la sfarsitul anului', atrage atentia presedintele CMR, prof. dr. Vasile Astarastoae. In fiecare luna, la Institutul “CC Iliescu, se interneaza peste 1.200 de pacienti, plus 3.000 in ambulator. La ora actuala, spitalul asigura peste 70% din urgentele cardio-chirurgicale din Romania.

Deocamdata, CNAS a gasit solutia de a transfera banii pe luna decembrie in luna noiembrie. O solutie de doi bani intr-o situatie critica. Institutul a fost amenintat cu desfiintarea. A ramas pe pozitie, dar nu acelasi lucru a reusit Institutul de Boli Cardiovasculare de la Targu Mures si alte unitati de profil din tara. Ceea ce a determinat cresterea numarului de pacienti care se adreseaz` Institutului 'CC Iliescu'. Dar acest institut, inima cardiologii romanesti, traieste de la o luna la alta. Mimeni nu ia in calcul faptul ca au crescut numarul pacientilor internati la Institutul 'CC Iliescu si, evident, volumul cheltuielilor pentru materiale si medicamente, in conditiile desfiintarii unor unitati de cardiologie.

×