x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Extracțiile dentare în ortodontie. Ce trebuie să știi dacă ortodontul îți recomandă extracții dentare înainte de aplicarea aparatului dentar

Extracțiile dentare în ortodontie. Ce trebuie să știi dacă ortodontul îți recomandă extracții dentare înainte de aplicarea aparatului dentar

01 Apr 2024   •   19:53
Extracțiile dentare în ortodontie. Ce trebuie să știi dacă ortodontul îți recomandă extracții dentare înainte de aplicarea aparatului dentar

Extracțiile dentare pot fi o componentă necesară a tratamentului ortodontic, fiind uneori recomandate pentru a obține rezultatele dorite în corectarea afecțiunilor dento-maxilare. Prin înțelegerea motivelor, avantajelor și dezavantajelor extracțiilor dentare și prin colaborarea cu medicul ortodont, poți aborda cu încredere această etapă a tratamentului.

Rolul extracțiilor dentare în ortodonție

 

Aparatul dentar are nevoie de suficient spațiu pentru a se poziționa corect și pentru a exercita presiunea necesară pentru a îndrepta dinții în poziția dorită. Uneori, din cauza unei arcade dentare prea mici sau a unor dinți supranumerari, extracțiile dentare devin necesare pentru a face loc pentru restul dinților și pentru a asigura un rezultat ortodontic optim. Mai simplu spus, extracțiile dentare pot fi necesare pentru a crea spațiu pe arcada dentară și pentru a corecta anomalii ale poziției dinților.

 

Molarul de minte, ultimul dinte permanent care erupe în cavitatea bucală, este, de cele mai multe ori, vizat de extracțiile dentare în ortodonție. În multe situații, când molarul de minte erupe incomplet sau într-o poziție incorectă, apar probleme de aliniere a dinților. Din acest motiv, pentru a permite corectarea ortodontică, se recomandă extracția. Despre masea de minte se cunoaște faptul că nu aduce beneficii funcționale majore, fapt care, de cele mai multe ori, face ca extracția sa să fie recomandată nu doar înainte de tratamentul ortodontic, ci și în situația apariției oricăror simptome care indică o problemă.

 

Ce se întâmplă înainte de extracție?

 

Înainte de efectuarea extracțiilor dentare, medicul ortodont va efectua o evaluare amănunțită a stării tale dentare și a structurii arcadei dentare. Realizarea unor radiografii dentare este necesară pentru a obține o imagine completă cu privire la diverse aspecte, cum ar fi starea generală a sănătății dentare, poziția molarilor de minte și desigur, poziția tuturor dinților.

 

Planificarea extracțiilor dentare

 

În funcție de evaluarea inițială, ortodontul va elabora un plan individualizat pentru extracțiile dentare necesare înainte de aplicarea aparatului dentar. Planul de tratament va lua în considerare factori precum numărul de dinți ce necesită să fi extrași, poziția lor pe arcadă și efectele pe termen lung asupra poziției dinților și a funcționalității dentare.

 

Cum să te pregătești pentru extracțiile necesare înainte de plasarea aparatului dentar?

 

Înainte de a lua o decizie, asigură-te că discuți cu medicul ortodont despre toate opțiunile disponibile și despre beneficiile și riscurile extracțiilor dentare în contextul planului tău de tratament. Dacă ești din Cluj sau din împrejurimi, pentru evaluarea necesității efectuării extracțiilor dentare înainte de începerea tratamentului ortodontic, este recomandat să mergi într-un cabinet stomatologic in Cluj și să eviți informarea din surse nesigure.

 

Post-operator

 

Pentru a minimiza riscul de complicații și pentru a accelera vindecarea, urmează instrucțiunile medicului ortodont cu privire la îngrijirea dinților după extracții. De asemenea, pentru a monitoriza progresul tratamentului și pentru a ajusta aparatul dentar conform necesităților tale individuale, după extracțiile dentare și implicit după plasarea aparatului ortodontic este important să urmezi programul de vizite la ortodont.

×