x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Fumatul afecteaza implantul dentar

Fumatul afecteaza implantul dentar

de Dr. Dana Caranovic    |    21 Mar 2006   •   00:00

Aveti lipsa un dinte permanent, purtati proteze si va confruntati cu una dintre problemele: - va cad protezele cand mancati sau va clantane cand mancati/vorbiti? - aveti dureri cand mancati? - va simtiti mai in varsta decat sunteti? Puteti fi un candidat pentru implant dentar.

Aveti lipsa un dinte permanent, purtati proteze si va confruntati cu una dintre problemele:
- va cad protezele cand mancati sau va clantane cand mancati/vorbiti?
- aveti dureri cand mancati?
- va simtiti mai in varsta decat sunteti?
Puteti fi un candidat pentru implant dentar.

Implanturile folosesc osul pentru sustinerea unui dinte lipsa sau a unei punti mai degraba decat ancorarea acesteia pe dintii vecini sanatosi. Rezultatul este obtinerea unor dinti pe implanturi care arata si functioneaza ca si cum ar fi ai dumneavoastra. Pierderea dintilor influenteaza aspectul si increderea in sine si savurarea alimentelor favorite.

Implanturile ne aduc mai aproape de inlocuirea dintilor in siguranta si de un aspect fizionomic propriu.

Etape


Sunt mai multe etape de aplicare a implantului, dar veti putea desfasura activitatile profesionale si sociale de rutina.

Initial, stomatologul va face evaluarea starii de sanatate locale (gura, dinti, os).

Pentru majoritatea cazurilor exista doua proceduri chirurgicale. Prima etapa este plasarea implantului prin inserare osoasa. Dupa 3-6 luni, dupa ce implantul se integreaza, se trece la a II-a etapa - partea protetica de finalizare a lucrarii dentare. Aceasta va fi cu aspect natural, confortabila si va indeplini conditiile pentru o masticatie functionala. Nimeni nu va sti ca aveti o lucrare artificiala.

Lucrari care nu sunt pentru toti!


Starea generala de sanatate a dumneavoastra va influenta posibilitatea de a fi acceptat un implant sau nu. Implantul este totusi grefa de organ. Diabetul si problemele cardiace interfereaza cu o vindecare normala a plagii chirurgicale. Nu trebuie pierduta din vedere nici situatia osului, acesta trebuie sa fie sanatos.

Daca scrasniti din dinti, succesul implantului va fi micsorat. De asemenea, igiena precara si fumatul reduc succesul integrarii chirurgicale a implantului. Trebuie sa va conformati unor igienizari regulate care constau in:
- folosirea atei dentare;
- periaj;
- clatiri cu apa de gura;
- control periodic al lucrarii.

De asemenea, medicul stomatolog decide daca puteti face implant in urma unor radiografii facute in cursul examenului clinic.

Esecuri


Pacientul trebuie sa aiba in vedere si complicatiile ce pot aparea in urma aplicarii unui implant. Exista doua motive principale pentru esecul unui implant:
I - infectarea suprafetei implantului, ceea ce duce la dezintegrarea osoasa, in acest caz implantul trebuie scos. Pentru a preveni acest lucru se lucreaza in conditii perfect sterile, iar medicul implantolog recomanda AB-Terapie, igiena corespunzatoare, inclusiv cea efectuata in cabinet de medicul stomatolog.
II - supraincarcarea protetica, daca fortele aplicate implantului sunt prea mari sau sunt in directii gresite, acestea se pot rupe. Mai sunt si alti factori de risc, amintiti deja: - fumatul, diabetul necontrolat etc.

STUDII. Cercetatorii au descoperit inca din anii ’50 ca titanul si o serie de alte materiale formeaza cu osul o legatura biologica. Aceste materiale au fost folosite de atunci in confectionarea implanturilor. Ca o dovada a succesului implanturilor metalice, medicii din alte specialitati le-au folosit pentru substituirea altor parti ale articulatiilor corpului.

COSTURI. Medicul stomatolog va va face o evaluare clinica, tinand cont de starea dumneavoastra generala si locala. Nu trebuie sa scapam din vedere costurile foarte ridicate ale implanturilor si lucrarilor pe implanturi, spre deosebire de restaurarile protetice clasice, care sunt accesibile tuturor ca pret. Daca in zilele noastre, creditul bancar este "la moda" pentru achizitionarea unei case sau masini, de ce sa nu apelam la un credit bancar si pentru efectuarea implanturilor? In fond, acesta va va ajuta sa va imbunatatiti calitatea vietii dumneavoastra si, implicit, sanatatea dumneavoastra.
×