x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Gălbenuşul mai rău ca tutunul?!

Gălbenuşul mai rău ca tutunul?!

de Magda Marincovici    |    16 Aug 2012   •   13:07
Gălbenuşul mai rău ca tutunul?!

Colesterolul din galbenusul de ou ar putea avea acelasi efect asupra vaselor de sange ca fumul de tigara, potrivit unui recent studiu realizat in Canada. Bogat in omega-3, vitamine si antioxidanti, galbenusul de ou ar putea fi bun nutritional, daca nu ar furniza un nivel ridicat de colesterol. Numeroase cercetari efectuate in ultimii ani au incercat sa atenueze repercusiunile colesterolului din alimente, in sensul cresterii nivelului acestuia descoperit in sange. Se stie ca ficatul produce cea mai mare parte din colesterol.

Discutia a revenit in actualitate datorita unui studiu canadian aparut recent in revista Atherosclerosis cu o concluzie soc: galbenusul de ou la fel de nociv pentru artere ca si tigarile. Doctorul David Spence si echipa lui de la Universitatea Western Ontario (Canada) s-au interesat de consicentele directe ale excesului de omega 3 in organism, respectiv de formarea placilor de aterom. Aceste grasimi obtureaza treptat arterele si blocheaza circulatia, declansand un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral.

Cercetatorii au masurat ecografic formarea acestor placi de grasimi in artera carotida, care iriga zona gatului in cazul a peste 1.200 de pacienti canadieni cu varsta medie de 61 de ani, care mancau frecvent galbenusuri de ou, fiind in acelasi timp, si fumatori. Cercetatorii au stabilit ca formarea placilor de aterom se accelereaza puternic dupa varsta de 40 de ani in cazul persoanelor care consuma galbenus de oua, in special la cei care au la masa de trei ori pe saptamana acest aliment. In mod cu totul surprinzator, o influenta negativa mai mare asupra vaselor de sange ar avea galbenusului de ou comparativ cu cea a tigarilor, stiuta fiind nocivitatea tutunului asupra inimii si circulatiei sangelui. Consecintele se vad indiferent de varsta, tensiune, indice de masa corporala sau de diabet in cazul unor pacienti. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi subliniaza ca oul este un aliment complex, o sursa bogata de macroelemente: calciu, fier, vitamina D, vitamina B12, aminoacizi esentiali", precizeaza prof. dr Gheorghe Mencinicopschi. "Colesterolul este numai in galbenusul de ou: 1.400 mg/100 g. Albusul este proteina pura. Ov-albumina, proteina din albus, a fost luata ca etalon de proteina cu valoare biologica standard de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura. In momentul ingerarii, aceasta proteina este asimilata complet de metabolismul uman'. Prof. dr Mencinicopschi subliniaza ca, pe masura ce inaintam in varsta, multe alimente printre care si oul este bine sa le reducem cantitativ, dar nu sa renutam la ele.

×