x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate George Emil Palade: Un om cu har şi dar

George Emil Palade: Un om cu har şi dar

de Magda Marincovici    |    11 Noi 2012   •   15:28
George Emil Palade: Un om cu har şi dar
Sursa foto: Agerpres

A descifrat structura celulei, contribuind la înţelegerea mecanismelor care declanşează boli severe
Descoperirile profesorului doctor George Emil Palade în biologia celulară au contribuit la înţelegerea mecanismelor unor boli, au relevat participanţii la simpozionul "George Emil Palade", organizat de Academia de Ştiinţe Medicale în colaborare cu Institutul de Biologie şi Patologie Celulară (IBPC) "Nicolae Simionescu", la 100 de ani de la naşterea savantului român. George Emil Palade este singurul român răsplătit cu Premiul Nobel pentru descoperirea ribozomilor, graţie cercetărilor efectuate în Statele Unite. 

"Biologia celulară creează premisele ca să poţi să înţelegi patologia bolilor, pentru că bolile au loc la nivelul celulelor, înţelegând patologia şi ce să ţinteşti, unde este mecanismul alterat modificat, ca să ţinteşti cu tratamente. Primul lucru şi cel mai important al cercetării este cunoaşterea, când cunoşti devii stăpân. Şi asta a făcut prof. dr George Emil Palade, cu date de biologie celulară normală a continuat în lumea întreagă, inclusiv la noi, să înţelegem boala la nivel celular" , a evidenţiat prof. dr Maya Simionescu. În acest sens, cercetările vizează patologiile cele mai frecvente la ora actuală: bolile cardiovasculare, maladia Alzheimer, cancerele. "Când apare o boală la inimă, de fapt, se îmbolnăveşte celula inimii, cardiomiocitul sau mai multe celule din inimă", spune prof. Simionescu. Şi tocmai de aceea sunt definitorii descoperirile lui Palade în domeniul biologiei celulare.

Anii cât a avut şansa de a lucra împreună şi contribuţiile remarcabile în domeniul biologiei celulare de o fascinantă actualitate au ajutat-o pe prof. dr Maya Simionescu să formuleze o definiţie pe cât de concisă pe atât de elocventă a savantuui român: un om "cu har şi dar". Har a avut şi când şi-a conceput teza de doctorat, care studiază similitudinile între creierul delfinului şi creierul omului, şi când, decenii la rând, a stăruit să pătrundă în profunzimea structurii celulei. Şi, treptat, George Emil Palade a devenit un model. În acest sens, preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale, prof. dr Irinel Popescu, spune: "Cercetători cu potenţialul lui George Emil Palade există şi acum. Aş putea enumera pe Victor Velculescu şi George Călin. Sunt doi cercetători români care lucrează în SUA şi ambii au potenţial să obţină Premiul Nobel. Apoi, în această linie, lucrează şi Dan Duda. Victor Velculescu, profesor la Universitatea John Hopkins din Maryland, a pus la punct primul test genetic din lume capabil să identifice, pornind de la o simplă analiză de sânge, biomarkerii specifici tumorilor". 

Dar poate harul suprem al savantului român a fost acela de a dărui rodul cercetărilor sale comunităţii. Un exemplu îl reprezint chiar Institutul de Patologie şi Biologie Celulară "Nicolae Simionescu" din Bucureşti, care este în bună măsură, aşa cum sublinia prof. Irinel Popescu, "o parte din gândirea" lui George Emil Palade.

×
Subiecte în articol: George Emil Palade