x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Gral. prof. dr. Vasile Candea: „O greseala fundamentala: desfiintarea Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş”

Gral. prof. dr. Vasile Candea: „O greseala fundamentala: desfiintarea Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş”

de Magda Marincovici    |    10 Mar 2011   •   15:53

Printr-o hotarare de guvern, Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş este redus la statutul de “centru” de boli cardiovasculare in cadrul Spitalului Clinic Judetean Targu Mures. "Prin această comasare se creează posibilitatea de constituire la Târgu Mureş a unui spital judeţean de urgenţă care poate fi clasificat în cea mai înaltă clasă, clasa I. Strategia Ministerului Sănătăţii este ca în cele şase centre universitare mari să putem forma spitale clinice judeţene de urgenţă, ulterior transformate în spitale regionale, care să aibă toate specialităţile necesare pentru un spital de urgenţă din clasa I", a explicat Attila Cseke. Ce ocoleste cu buna stiinta ministrul Cseke este ca in acest institut, desfiintat printr-o meschina hotarare administrativa este locul unde profesorul doctor Radu Deac a efectuat un sir de premiere medicale, o serie de transplanturi de cord, de referinta in istoria chirurgiei cardiace, este singurul loc din tara unde se realizeaza interventii de chirurgie cardiaca pediatrica, este locul unde profeseaza reputati medici de talie europeana, care oricand sunt bine primiti in clinici din strainatate. In perioade de crize, cu certitudine, scopul, respectiv economisirea oricarui banut, in cazul de fata economisirea banilor de salarii cu conducerea administrativa, scuza mijloacele, respectiv desfiinarea unui instititut de nivel european cu un petic de hartie, fie el si hotarare de guvern. Dar punerea pe un taler a banutilor economisiti  cu cele cateva salarii si pe celalalt taler sumele imense irosite din cauza restrangerii activitatii prin comasarea unui institut cu un spital, prin izgonirea, practic, a unor elite ale medicinei dovedeste managementul pagubos al guvernantilor. Si, din pacate, inclusiv Institutul de Boli Cardiovasculare “CC Iliescu” de la Bucuresti este amenintat cu o soarta asemanatoare. “O greseala fundamentala”. Astfel, defineste generalul profesor doctor Vasile Candea, personalitate cu o bogata experienta in chirurgia cardiovasculara si cercetarea stiintifica, aceste hotarari de guvern. Domnia sa spune ca aceste masuri lovesc in elita medicinei romanesti, in medicii tineri, dar mai ales in pacienti, intr-o perioada in care Romania exceleaza in privinta numarului de suferinzilor de boli cardiovasculare severe.

General profesor doctor Vasile Candea.

×