x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Gripa, boala grea pentru cei mici

Gripa, boala grea pentru cei mici

de Steluta Indrei    |    31 Ian 2006   •   00:00
SANATATEA COPILULUI
Epidemia de gripa bate la usa si, ca in fiecare an, nu ii ocoleste pe cei sensibili printre care se numara si copiii. Se asteapta ca varful imbolnavirilor de gripa sa se inregistreze in luna februarie, atrage atentia sef de lucrari dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului "Alfred Rusescu". Vestea buna este ca parintii mai au timp sa-i vaccineze pe cei mici. Vaccinul antigripal ramane singura solutie eficienta pentru a preveni aceasta afectiune.

"Atentie, gripa nu este o raceala mai grava, ci o boala serioasa cu complicatii uneori mortale." Acesta este mesajul medicului Mihai Craiu, care recomanda in special vaccinarea copiilor prescolari si scolari. Studiile au dovedit ca in familiile in care sunt copii care merg in colectivitati se inregistreaza cu o treime mai multe cazuri de gripa.

Simptome

Febra, stare generala proasta, tuse, secretii nazale, stranut… Sunt simptome deseori intalnite la copii. Problema este cum va dati seama daca micutul are o viroza (raceala) sau gripa. Mai ales in cazul sugarilor, chiar si pediatrii recunosc ca e dificil pentru parinti sa stabileasca diferentele. Tabelul alaturat va va ajuta sa identificati cele doua infectii respiratorii de sezon. Desi ambele se transmit pe cale aeriana, virozele respiratorii nu sunt atat de contagioase precum gripa, iar complicatiile lor sunt mai putin severe. Totusi modul in care evolueaza aceste infectii respiratorii depinde si de starea de sanatate a copilului. Adica, un copil hranit corect, fara probleme speciale de sanatate are mai multe sanse de a trece cu bine de atacul virusului gripal decat unul care prezinta de exemplu malformatii cardiace, afectiuni renale, digestive etc. Daca micutul are febra inalta, dr. Mihai Craiu ii sfatuieste pe parinti sa se prezinte la medic. La copiii sub 6 ani, febra mai mare de 39 de grade Celsius poate cauza convulsii febrile.

Vaccinul contra gripei este recomandat inca de la varsta de 6 luni, administrarea fiind diferita in functie de varsta. La cei intre 6 luni si 9 ani sunt necesare doua doze de vaccin, la un interval de o luna, la fiecare administrare utilizandu-se jumatate de doza (0,25 ml). La copiii peste 9 ani se face vaccinarea o singura data pe an, cu doza intreaga (0,50 ml).

Vaccinul antigripal asigura protectie in proportie de 85%. De retinut ca daca va vaccinati copilul contra gripei, asta nu inseamna ca el este ferit de viroze respiratorii. Pe de alta parte, se poate intampla ca micutul sa ia gripa inainte ca vaccinul sa apuce sa-si faca efectul. Acest lucru insa nu este posibil in momentul de fata in tara noastra, fiindca nu s-a inregistrat inca nici un caz diagnosticat cu gripa. Asadar, mai aveti timp sa va vaccinati! Protectia unui vaccin antigripal incepe dupa 7 zile de la vaccinare si este maxima dupa 21 de zile.

Exista si unele precautii cu privire la vaccinare. Aceasta este bine sa fie amanata daca micutul are febra sau afectiuni acute respiratorii. De asemenea, daca este alergic la oua, carne de pasare, fulgi, vaccinarea este contraindicata (vaccinul antigripal este preparat pe baza de oua embrionate).

COMPLICATII. In mod normal, gripa si virozele pot fi tinute in frau fara a le crea probleme suplimentare copiilor. Insa in cazul celor mici, sub 2-3 ani, care nu stiu sa sufle nasul sau sa expectoreze dupa ce tusesc, suprainfectia bacteriana este foarte des intalnita. De aceea, parintii trebuie sa fie foarte atenti la semnele care anunta agravarea bolii: respiratia dificila si suieratoare, copilul nu mai poate inghiti lichide, starea lui se altereaza rapid. Pneumonia este principala complicatie a gripei, dar in afara de aceasta mai pot aparea otite, laringite, bronsite, meningoencefalite.

SFATUL MEDICULUI
Unii parinti fac imprudenta de a le administra copiilor antibiotice de la primele semne de raceala sau gripa. Aceste boli sunt insa cauzate de virusuri si nu raspund la tratamentul cu antibiotice. Folosite incorect o perioada lunga de timp, antibioticele nu-si vor mai face efectul atunci cand copilul ar avea intr-adevar nevoie de ele. Un alt medicament contraindicat copiilor cu gripa sau raceala este aspirina. Aceasta poate provoca sindromul Reye, manifestat prin ameteli, greata, uneori insuficienta hepatica si chiar coma. Despre tratamentul cu antivirale in cazul gripei sezoniere, dr. Craiu spune ca in pediatrie exista unele semne de intrebare legate de efectele secundare manifestate la copii. De aceea, specialistii asteapta studii care sa clarifice administrarea de antivirale la copii.
GRIPA RACEALA
Contaminare Virusuri gripale de tip A sau B, cu forme diferite de la un an la altul, care se extind la nivel mondial si provoaca epidemii Incubatie: 4-5 zile Rinovirusuri (100 de tipuri), virusuri influenzae, adenovirusuri, virusul respirator sincitial etc. Incubatie: 24-48 de ore
Simptome Debut brusc cu febra de 39-40 de grade, frisoane, dureri de cap, tuse seaca, dureri in piept, rinita, oboseala persistenta, dureri musculare Vindecare 5-6 zile Convalescenta 2-3 saptamani Stranuturi in salve, secretii nazale abundente, tuse, dureri in gat, febra moderata sau absenta Vindecare: 8-10 zile Convalescenta: absenta
Complicatii Otita, bronsita, pneumonie, encefalita; Persoane predispuse: varstnici, sugari, pacienti cu diabet, boli respiratorii, cancer, SIDA Sinuzita, otita, risc de recidiva, evolutie catre rinita cronica
Tratament Ibuprofen, paracetamol, algocalmin, picaturi nazale, vitamina C, odihna la pat Ceaiuri, miere, vitamina C, picaturi nazale, paracetamol
Prevenire Vaccinul antigripal specific sezonului respectiv Igiena mainilor
×
Subiecte în articol: gripă