Testaţi-vă! Este mesajul campaniei naţionale de informare şi educare HIV Street Art, iniţiată de UNOPA în parteneriat cu Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş” în condiţiile în care între 400 şi 500 de cazuri noi de infectare cu HIV/SIDA sunt înregistrate anual la nivel naţional. Prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul INBI “Matei Balş”, subliniază că persoanele care fac sex neprotejat, au parteneri sexuali multipli, sunt homosexuali, iau droguri injectabile, şi-au făcut tatuaje prezintă risc mai mare de infectare cu HIVB/SIDA.
Vârsta pacienţilor cu HIV este între 20 şi 40 de ani. Cei de 24 de ani sunt cei mai mulţi. 80% sunt din cauza actelor sexuale neprotejate. Sunt 50% femei şi 50%, bărbaţi”
Campania este concepută într-un mod original tocmai pentru a determina o modificare a comportamentului tinerilor. Astfel, la intersecţia străzilor Lipscani cu Smârdan, în Centrul Vechi al Bucureştilor, un spaţiu extren de frecventat în special de tineri, pe cinci panouri se derulează o poveste. “Este o poveste. Cea a unei tinere infectate cu HIV! Această poveste este transpusă, cu ajutorul graffiti, pe cinci panouri care ilustrează etapele vieţii unei tinerei: de la comportamentul cu multe riscuri, testarea, aflarea diagnosticului, stigmatizarea şi autoizolarea şi până la acceptarea bolii şi a tratamentului care o vor duce către o viaţă normală, cu o familie fericită şi cu copii sănătoşi”, spune Iulian Petre, directorul executiv al UNOPA.
“În acest moment arta stradală începe să-şi spună cuvântul şi ceea ce ne dorim să transmitem este un semnal cât se poate de clar, şi anume că HIV în momentul de faţă reprezintă o infecţie cronică, asociată cu o boală de lungă durată, care cunoaşte un tratament bine pus la punct şi care tratament generează o speranţă de viaţă egală cu a unui pacient care nu este bolnav de HIV. Asta înseamnă că, dacă o persoană se testează şi este diagnosticată ca fiind pozitivă, are acces la servicii de sănătate de cea mai bună calitatea în România şi, mai mult decât atât, poate să îşi formeze o familie, să aibă copii sănătoşi, să ducă o viaţă absolut normală. Asta cu o singură condiţie: să se testeze la timp. Testarea tardivă evident că duce la compromiterea acestor deziderate”, spune prof. dr. Streinu-Cercel. În prezent, avem aproximativ 10.000 de pacienţi cu HIV, peste 8.000 în tratament. În ultimii 24 de ani, speranţa de viaţă a celor infectaţi a crescut astfel încât avem pacienţi diagnosticaţi la începutul anilor ’90.
Campania a debutat la Bucureşti şi va continua în alte oraşe, în zone pietonale cu trafic important.
Citește pe Antena3.ro