x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ii putem dărui o inimă

Ii putem dărui o inimă

de Ionela Gavriliu    |    04 Aug 2007   •   00:00
Ii putem dărui o inimă

Sonia are inima mică-mică, ceva mai mare decăt o unghie. De atăta suferinţă abia mai poate plănge, iar fiecare atingere a mamei sau a doctorilor este un chin pentru trupuşorul de nici două luni.

In termeni medicali, diagnosticul ce o ţine conectată la multe fire şi perfuzii de cănd s-a născut este de "dextrocardie, trunchi arterial grad IV, atrezie arteră pulmonară, DSV, DSA şi canal arterial permeabil atipic".


INIMĂ FRAGILĂ. Fetiţa de aproape două luni a fost aşteptată ca o minune de tinerii ei părinţi. Mama, studentă in anul III la Film, s-a comportat ca la carte in timpul sarcinii, mergănd la controale mai des decăt ii spuneau medicii să vină. La nici un astfel de control, medicii nu au văzut că inimioara Soniei are probleme. Şi nici in primele zile după naştere. "La şase zile de la naştere am aflat că fetiţa suferă de dismaturie, adică e dezvoltată doar pentru opt luni, şi de aceea e mai bleguţă. După aproape o săptămănă i-au fost observate de doctori problemele complexe", spune mama copilei. După zece zile, micuţa a trebuit să fie conectată la oxigen, iar soarta Soniei era in cumpănă. Micuţa luptătoare nu şi-a dezamăgit părinţii şi, curănd, a respirat singurică. Evoluţia pozitivă le-a permis părinţilor să-şi ducă odorul acasă. Doar pentru patru zile insă. Sonia a făcut stop cardiac, iar cea care i-a dat viaţă a resuscitat-o cu degetele şi a salvat-o de la moarte. "Am invăţat o mulţime de lucruri ca să o ajut, ştiu să iau şi sănge", zămbeşte trist Oana, mama Soniei, in holul IOMC. De aproape două luni spitalele au fost căminul ei şi al fetiţei.


TIC-TAC NEMILOS. Spune că Sonia este "cam mărăită" de la o vreme, semn că nu se simte prea bine. Vestea bună e că fetiţa a mai luat in greutate 90 de grame. Dar lupta contra cronometru devine din ce in ce mai dură. Dacă in cel mult o săptămănă fetiţei nu i se va face o operaţie de paleaţie, şansele ei de supravieţuire se apropie de zero. "In ţară nici un doctor nu i-a mai dat nici o şansă. E şi perioada concediilor şi, orice infecţie fiindu-i fatală, nimeni nu-şi asumă responsabilitatea", spune mama, cu o linişte tristă. Din Germania s-a arătat o rază de soare, de aici spunăndu-li-se că operaţia se poate face, dar e nevoie de suma de 27.000 de euro. "Are inimă mică de tot, trebuie să mai crească pentru a o putea opera şi de celelalte complicaţii. Această primă operaţie in Germania e vitală: Sonia va avea puterea să supravieţuiască pentru celelalte intervenţii ce se pot face cănd ea va avea şase-nouă luni", e increzătoare Oana.


PENTRU INIMA SONIEI. Un sufleţel care a cunoscut deja prea multă suferinţă are nevoie de puţin ajutor. Imaginaţi-vă o mănă de om care plănge la orice atingere, cu multe fire ieşindu-i din trupul firav, cu un tub in găt, un ac in subclaviculară, sondă pe nas pănă in stomac. E un copil care nu mai ştie ce e măngăierea mamei, nu mai ştie ce e biberonul, nu cunoaşte răsfăţul rudelor care se adună in jurul pătuţului pentru a vedea minunea proaspăt venită pe lume.


Ajutor preţios

Cei care doresc să ajute inimioara Soniei au la dispoziţie conturile pe numele mamei, Oana Geambaşu.
  • Cont BCR (RON): RO59RNCB0318088189010001, Sucursala Lacul Tei
  • Cont Raiffesein (RON): RO02RZBR0000060007006182, Sucursala Lipscani
  • Cont BRD (USD): RO77BRDE441SV93168544410, Sucursala Unirea
  • Cont BRD (EURO): RO69BRDE441SV93168704410, Sucursala Unirea
  • Telefon: 0748-99.87.75
  • oana.geambasu@gmail.com

×
Subiecte în articol: pagina de suflete